Festivalom „Zlatni žir“ mitrovačko Pozorište biće otvoreno za publiku

Pozorište „Dobrica Milutinović”, nakon rekonstrukcije i otvaranja biće domaćin Pozorišnog festivala Zlatni žir, od 20. do 24. novembra i biće jedan od prvih velikih događaja u ovoj kući.

Festival će biti održan u okviru Novembarskih dana, Mitrovčani će u osavremenjenoj sali teatra moći da pogledaju četiri predstave.

U takmičarskoj selekciji festivala Zlatni žir naći će se četiri pozorišna komada:

„Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, „Bračna igra, „Usamljeni Balkan” i „Mulej”.

Hamlet u selu Mrduša Donja i „Usamljeni Balkan” su tragikomedije, „Mulej” je monodrama koja se bavi temom samoubistva, više je dramskog karaktera i „Bračna igra” obrađuje jedan bračni odnos i temu i realitija. Biće odigrana i jedna revijalna predstava „Kabare” koja je potpuno drugačija forma u odnosu na takmičarski deo.

Slogan prvog festivala je Iskorak, kao iskorak u svetlo, na scenu, iskorak u karijeri, jasno poručuje da mladi pozorišni umetnici imaju šansu da učine iskorak i predstave svoje umeće publici, pojasnili su organizatori.

Festival ima za cilj promociju i podršku mladih pozorišnih umetnika, pružajući im priliku da njihov rad bude prepoznat i podržan od strane šire publike i stručne pozorišne zajednice.

Najboljima na festivalu Zlatni žir biće dodeljene nagrade po odluci stručnog žirija za: najbolju predstavu, najbolju glumicu i najboljeg glumca, a biće nagrađena i najbolja predstava po izboru publike. Stručni žiri prvog festivala će činiti: glumica Nina Nešković, dramaturg Đorđe Kosić i reditelj Đorđe Nešović.

U glavnom takmičarskom programu će se naći četiri selektovane predstave:

– Predstava Hamleta u selu Mrduša donja Iva Brešana,

 Usamljeni Balkan Vanje Šević,

– Bračna igra Edvarda Olbija i

– Mulej Erlend Lu.

Osim glavnog, prateći program sadrži radionice za mlade, predstavu u čast nagrađenih, razgovore sa umetnicima i druge umetničke susrete.