Likovna smotra mitrovačkih umetnika amatera

 Izložba slika Gradske smotre likovnog stvaralaštva amatera u organizaciji Ustanove za negovanje kulture „Srem”, otvorena je u Galeriji „Lazar Vozarević”. Tom prilikom proglašeni su najbolji radovi i odabrani oni koji će Mitrovčane predstavljati na zonskoj smotri.

Smotra likovnog stvaralaštva amatera Grada Sremska Mitrovica, 21. po redu, okupila je trideset i šest umetnika amatera, koji su predstavljeni sa 58 radova. Veliki broj učesnika različitog umetničkog izraza i pristupa, kao i raznovrsnost materijala, oblika, tema i motiva glavna su obeležja ove smotre.

Damir Savić, direktor Ustanove za negovanje kulture „Srem” i slikar, otvorio je izložbu. Kako je rekao: „Drago mi je što sam kao slikar, dobio i čast i zadovoljstvo da prvi moj program kao direktora Ustanove bude otvaranje izložbe, nezahvalno je bilo to što sam dobio odmah ulogu da budem i u žiriju, što sam pokušao da izbegnem ali i Tatjana Marelj Zečević, koja je takođe član Slektorske komisije, kao i ja, ipak smo prihvatili taj vruć krompir da sudimo kolegama. Izložena su likovna dela, rađena različitim tehnikama, kako tradicionalnim tako i savremenim, prvenstveno ulja na platnu. Ovde je bilo dozvoljeno da se donose po dva dela, ali posle ove izložbe će biti napravljen uži izbor koje slike će kasnije predstavljati mitrovačke amaterske slikare na zonskoj smotri. Mimo prve druge i treće nagrade bilo je predviđeno i nekoliko pohvala, međutim proširili smo fond nagrada, pristizale su nam stlano nove i nove i sve bolje i bolje slike tako da smo na kraju morali da dodelimo dve druge nagrade. Specijalne pohvale dobila su deca iz kreativnih radionica ŠOSO Radivoj Popović koja ih nisu dobili po protekciji, nego stvarno zasluženo, neverovatno lepa dela su doneli i mi smo odlučili da sva ta tri dela dobiju nagrade i na taj način smo hteli da stimulišemo decu da se krativno izražavju. Koncepcija izložbe jeste da se stimuliše razvoj amaterskog slikarstva, ovogodišnja, smotra likovnog stvaralaštva amatera Grada Sremska Mitrovica, kao i prethodne, proslavilja ne samo umetnost, već i iskrenu ljubav prema njoj.”

Kao direktor, namerava da nastavi tradiciju, ali i da uvede neke nove sadržaje u kulturni život grada: „Plan mi je da na prvom mestu održim postojeće manifestacije, koje su moji prethodnici radili i treba napomenuti da ni ova izložba nije u mojoj organizaciji, samo sam pokupio lovorike jer je ona već dugo pripremana, došao sam maltene na gotovo na kraj.” Kako dalje navodi, namerava i da obogati rad novim programima, od kojih će neki biti koncipirani tako da trajno ostavljaju trag u vizeulenom identitetu grada, a neki će biti u vidu radionica za oživljavanje različitih istorijskih epoha, na prvom mestu naravno Rima. „Rim nam je sa turističkog aspekta najzanimljiviji, imam nameru da napravim radionice za izradu rimskih oklopa, toga i rekvizitarijuma koji će se koristiti za sve ostale manifestacije u kulturi koje su povezane sa Rimom, ali nemam nameru da se zadržim samo na tome, nego da se proširimo i na srpski srednji vek, na naše Brankoviće koji su na Fruškoj gori uspeli da spasu našu tradiciju, istoriju i srpstvo. Planiramo da za razliku od drugih institucija u kulturi koje se bave istorijom na visokom, akademskom nivou, jer možemo sebi da dozvolimo luksuz da se spustimo u bazu, među decu, među amatere i početnike, da dozovlimo sebi fleksibilnost u rekonstrukciji što će biti zanimljivije nego muzeološka faktografija. Tu priču, čiji sam već deset godina učesnik u Beogradu, uz saradnike Bele orlove, impelementiraću u naš grad. Nadam se da ću i širu mitrovačku javnost uvesti u tzv. reinkement, što podrazumeva oživljavanje istorijskih perioda kroz faktografsku izradu predmeta, do sceniranja borbi i scena iz realnog života,” najavio je Savić.

Izložba će biti otvorena do 15. oktobra, ulaz je besplatan.

I nagrada

Isidora Dujković -Selaković

Silent city, ulje na platnu

II nagrada

Branimir Jukić

Kalendar.

fotografija

II nagrada

Borko Golić

Mačvanska,

ulje na platnu,

III nagrada

Jasna Arbanas

Pustara, ulje na platnu,

Pohvale su dobili Jelena Gojković, Jadranka Dimitrijević, Anastasija Matić, Zoran Simić.