Prijem za srebrne reprezentativce Pinkijeve škole

Zamenica gradonačelnika Danica Nedić u svom kabinetu upriličila je prijem za srebrne reprezentativce na Evropskom školskom prvenstvu u saobraćaju, učenike i nastavnicu OŠ „Boško Palkovljević Pinki”.

Učenici „Pinkijeve” škole kao članovi reprezentacije Srbije osvojili su srebrnu medalju na 37. školskom prvenstvu u poznavanju saobraćaja, održanom u Parizu. Osvojili su drugo mesto u Evropi i na svojevrstan način su promoteri Grada Sremska Mitrovica, prema rečima zamenice gradonačelnika Danice Nedić, koja im se u Gradskoj kući zahvalila i čestitala im na uspehu.

„Grad Sremska Mitrovica izuzetno je ponosan i naša je čast što imamo ovakvu decu i nastavno osoblje koje želi da radi u oblasti saobraćaja koja je malo specifična, možda malo i zapostavljena ali pokazalo se da mi u Sremskoj Mitrovici imamo skoro najbolje u Evropi. Ovde smo da im pružimo podršku i da im kažemo da smo tu uz njih i u budućnosti ukoliko bude bilo volje i želje za radom. Jako je bitno da deca imaju određeno poznavanje kao učesnici u saobraćaju, oni su pokazali da je to njihovo poznavanje daleko veće, čim su osvojili ovako vrednu nagradu. Mi bismo želeli, s obzirom da smo osnovali novu gradsku upravu koja se bavi E-poslovima i urbanom mobilnošću, da ova deca budu svojevrsni promoteri i ambasadori zdravog stila života jer ko drugi može da nam prezentuje zdrav stil života, upotrebu i što češću vožnju bicikala, pešačenje i na neki način smanjenje štetnih gasova, nego ova deca. Voleli bismo da oni budu ti koji će pokazati mlađim naraštajima, svojim vršnjacima, ali i našem starijem stanovništvu da mogu kao učesnici u saobraćaju da budu bezbedni i da potpomognu ekologiji, na taj način što će koristiti bicikl kao prevozno sredstvo ili da kao pešaci učestvuju u saobraćaju. Ponosni smo na njih, značajna je njihova nagrada i trudićemo se da oni promovišu, kako u svojim školama, tako i u široj sredini, zdrav stil života upotrebu bicikala, pešačenje i poznavanje saobraćajnih propisa,” rekla je zamenica Nedić.

Članovi srpske reprezentacije iz Sremske Mitrovice bili su učenici Iva Lukić i Sava Gavrilović uz mentorstvo nastavnice Biljane Gavrilović. Pored Mitrovčana, reprezentaciju su činili učenici Filip Fara i Nikolina Đorđević uz trenere Miograda Tasića i Željka Nikolića.

„Drugo mesto, odnosno osvojena srebrna medalja, mogu da kažem da smo mi zadovoljni, presrećni ostvarenim rezultatom,” rekla je nastavnica Biljana Gavrilović, mentorka našim osnovcima i pohvalila svoje učenike. Pripremali su se mesecima, još od februara naporno su radili, navela je ona i dodala: „Postignut uspeh rezultat je velikog rada i truda. Deca su uspela da savladaju sve što je bilo potrebno da savladaju i pokazali su veliku požrtvovanost, bili su zaista motivisani. Želim da istaknem da su oni prvi u republici, oboje su ostvarili i velik uspeh na Republičkom takmičenju u saobraćaju. Ukupno četiri učenika su članovi reprezentacije Srbije od kojih je čak dvoje iz naše škole, iz našeg grada, tako da smo mi zaista ponosni i ovo je ogroman uspeh. Imali smo veliku podršku Auto-moto saveza Srbije koji nam je prvo organizovao pripreme, nakon čega smo otputovali u Pariz na takmičenje.”

Tradicionano takmičenje „Šta znaš o saobraćaju” u našoj zemlji organizuje se uz podršku Ministarstva prosvete i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. U organizaciji takmičenja učestvuje Društvo nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije i Auto-moto savez.

Već sam plasman na ovo veliko takmičenje je velik uspeh, smatra Iva Lukić, učenica VII-1 razreda i članica srpske reprezentacije. Prethodno je osvojila prvo mesto u kategoriji devojčica do 12 godina, na Republičkom takmičenju i edukaciji o saobraćajnim propisima. Ona se takmiči redovno još od petog razreda, a u Parizu joj je, pored osvajanja srebrnog odličja, najlepše bilo druženje sa drugim ekipama: „Nama je veoma lepo na Evropskom takmičenju u. Mnogo smo se družili s drugim ekipama i ponosni smo što smo osvojili drugo mesto. Bilo je uzbudljivo do samog proglašenja jer nismo znali koji ćemo plasman ostvariti. ”

U konkurenciji 18 zemalja, naši đaci pokazali su zavidno znanje i spretnost u vožnji bicikla na poligonu. Septembar u Parizu, za njih je bio u znaku najsjanijeg srebra.

Sava Gavrilović, učenik VI-2  razreda, član srpske reprezentacije još uvek je pun utisaka. Kako kaže: „Kad smo se vratili iz Pariza, na aerodromu su me dočekali roditelji i sestre i prvo su mi čestitali zato što je to jako velik uspeh. Veoma sam zadovoljan tim uspehom, u Parizu je bilo jako lepo, sama dodela nagrada je bila baš zanimljiva zato što se nije znao pobednik do kraja, dok nas nisu prozvala na pobedničko postolje. Bilo je lepo posetiti ceo Pariz i biti na takmičenju – Šta znaš o saobraćaju.”

Takmičenje je održano od 19. do 22. septembra u Parizu. Naši mladi Mitrovčani ostvarili su velik uspeh i njihova srebrna medalja sija zlatnim sjajem. Na najlepši način predstavljali su naš grad i našu zemlju u Evropi.