“Srem Klob – kob fest” 25. i 26. oktobra u Šidu

Tradicionalna gastronomsko turistička manifestacija “SREM KLOB KOB FEST”, održaće se u petak, 25. oktobra u Slovačkom Domu u Šidu, i u subotu, 26. oktobra u Slovačkom parku u Šidu.

Srem Klob-Kob Fest je manifestacija koja promoviše multietičnost, multikulturalnost, suživot i toleranciju. Događaj je međunarodnog karaktera, pa će tako učešće pored predstavnika iz raznih krajeva Srbije uzeti i gosti iz Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Rumunije, Makedonije i Crne Gore.

Program manifestacije:
PETAK 25.10.2024. (Velika Sala Slovačkog Doma Šid)
17.00č – Prva Međunarodna konferencija autohtonih domaćih kobasica srednje Evrope (predavači iz Hrvatske, Slovačke, Mađarske i Srbije).
SUBOTA, 26.10.2024. (Slovački park Šid)
11.00č – Svečano otvaranje manifestacije
12.00č – Takmičenje u brzoj obradi mesa
13.00č – Takmičenje u pravljenju sveže sremske kobasice
15.00č – Takmičenje u brzom jedenju kobasica
17.00č – Proglašenje pobednika
18.00č – Koncert tamburaškog sastava LA BANDA iz Novog Sada

Tokom celog dana biće organizovan kulturno umetnički program.

Takmičenje u brzoj obradi mesa:
Dosadašnji rekord je 3 minuta i 30 sekundi.
-Ekipu sačinjavaju tri člana.
Svinjče težine 120 kg treba ošuriti (skinuti dlaku sa njega), podići ga na rem (stalak), otvoriti, izvaditi iznutrice, obraditi šunke, slanine, butkice, kolenice. Skinuti masnoću sa kožice. Preostale komade mesa (ficle) samleti, začini i napraviti kobasice. Približno 3 – 4 kg koje treba uredno poslagati na stolu i pokačiti na rem..

Takmičenje u pravljenju sveže kobasice:
Za takmičenje u pravljenju sveže kobasice ekipa mora da sačinjava tri ili više članova. Organizator obezbeđuje pet kilograma mesa (ficli) i creva za kobasice. Ekipa mora imati ručnu mašinu za mlevenje mesa (ne sa pogonom na struju), top za punjenje kobasica i začine. Vreme izrade kobaica je četiri sata. Po završetku ekipa daje komisiji na pregled jedno parče kobasice dužine 15 do 20 centimetara, a komisija će ocenjivati i higijenu za stolom, kako je ekipa obučena i kako je aranžiran sto.

Takmičenje u brzom jedenju kobasica:
Takmičar koji prvi pojede 1kg pečene kobasice osvaja pobedničko postolje u brzom jedenju kobasica.

Pored takmičarskog dela, biće organizovane prodajne izložbe suhomesnatih proizvoda, alata i pribora za svinjokolje, rakije, vina, sireva, slatkiša, meda, starih zanata i slično. Svoje proizvode i rukotvorine predstaviće i udruženja žena sa teritorije Opštine Šid.

Kako se prijaviti za učešće na manifestaciji?

  • Prijave za brzu obradu mesa: 063/556-180
  • Prijave za takmičenje u pravljenju sveže kobasice vrše se putem linka https://sremskakobasicijada.rs/prijavnica/ (Rubrika „takmičenje u pravljenju
    kobasica“) ili na telefon 063/556-180
  • Prijave za izlagače se vrše putem
    linka https://sremskakobasicijada.rs/prijavnica/ (Rubrika „izlagači“), ili na telefon 064/
    047-13-79
     (svakog dana od 18h do 21h).
  • Prijave za takmičenje u brzom jedenju kobasica vršiće se na dan manifestacije.

Manifestaciju organizuje Udruženje „Sremska svinjokolja i Kobasicijada“ uz podršku Opštine Šid, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i kancelarije za Slovake u dijaspori.