Novi pravilnik o odlaganju građevinskog otpada počinje da važi od petka

U petak stupa na snagu Pravilnik o uređenju, upravljanju, odlaganju i deponovanju građevinskog otpada u toku izvođenja radova. Ovim pravilnikom je propisana procedura predviđena Zakonom o planiranju i izgradnji, prema kom je dostavljanje dokumenta o kretanju i skladištenju građevinskog otpada neophodan uslov za dobijanje upotrebne dozvole.
To znači da će investitor pre dobijanja upotrebne dozvole morati da dokaže da je građevinski otpad predat ovlašćenom operateru. Ova obaveza se odnosi na investitore kojima je rešenje o građevinskoj dozvoli izdato posle 4. avgusta prošle godine, a istovremeno je protekao i rok od šest meseci od stupanja na snagu ovog Pravilnika.
Pravilnik propisuje i da se, uz zahtev za izdavanje rešenja o građevinskoj dozvoli, posebnoj dozvoli za izvođenje pripremnih radova, privremenoj dozvoli, rešenja o odobrenju za izvođenje radova, kao i rešenja o rušenju, odnosno uklanjanju objekta, odnosno dela objekta, prilaže i rešenje o saglasnosti na Plan upravljanja otpadom, koje je pribavljeno u skladu sa Uredbom Ministarstva zaštite životne sredine, izvan objedinjene procedure.
– To znači da stupanjem na snagu ovog Pravilnika uspostavljamo obavezu investitora da, uz zahtev za izdavanje građevinske dozvole priloži i saglasnost Ministarstva zaštite životne sredine na Plan upravljanja objektom, a ta obaveza postoji i detaljno je opisana i za rušenje objekta – objavio je ministar građevinarstva Goran Vesić na društvenim mrežama.
On je dodao da će u narednom periodu, kao ministar nadležan za ovu oblast, doneti i nove propise kojima će biti regulisane obaveze korišćenja određenog procenta recikliranog građevinskog materijala prilikom rehabilitacije, rekonstrukcije i izgradnje puteva.
– Upravljanje otpadom ključni je element cirkularne ekonomije. Pravilnik nam je veoma važan jer detaljno propisuje obaveze investitora i svih drugih učesnika u postupku izgradnje ili rušenja objekta, među kojima je bilo mnogo onih koji o otpadu nisu vodili računa. Nedopustivo je da se građevinski otpad odlaže kako kome padne na pamet, jer se time ozbiljno ugrožava životna sredina – naveo je Vesić.