Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke

Rak dojke predstavlja jedan od najzastupljenijih uzroka smrti kod žena u svetu, a u Srbiji je na trećem mestu kod ženske populacije u životnoj dobi od 45 do 64. godine – pokazuju statistički podaci. Zato se oktobar, kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke obeležava u mnogim zemljama širom sveta, kako bi se ukazalo na značaj prevencije, pravovremenog otkrivanja i početka lečenja obolelih od karcinoma dojke.

Kada se otkrije na vreme,rak dojke je izlečiv u 90% slučajeva i zato su kampanje u vidu različitih aktivnosti, podsticaj ženama da redovno obavljaju svoje preglede. Faktori rizika za nastanak maligniteta u dojkama su brojni, a najčešći su životna dob (češće se javlja kod starije populacije) genetska predispozicija, dužina reproduktivnog perioda, broj porođaja, ali i gojaznost, konzumiranje alkohola, izloženost zračenju, fizička neaktivnost, itd.

Kao jedna od najefikasnijih mera za smanjenje stope umiranja od ove bolesti je svakako rano otkrivanje , odnosno mamografski preventivni pregledi. Prateći preporuke Svetske zdravstvene organizacije u našoj zemlji je, u decembru 2012. godine, započet program organizovanog skrininga raka dojke koji ima za cilj smanjenje smrtnosti i unapređenje kvaliteta života žena obelelih od ove bolesti. Mitrovačka Opšta bolnica deo je ovog nacionalnog programa, i u saradnji sa Dispanzerom za žene Doma zdravlja, na skrining se pozivaju žene nakon 50. godine života. Na godišnjem nivou, se, u Službi za radiologiju, obavi oko 1500 mamografija.

Otkrivanjem raka dojke u ranoj fazi bolesti, otvara se mogućnost za efikasno lečenje kroz savremene terapije i uz pomoć kontinuiranih tretmana.

Kod uznapredovanih bolesti, kada je jedino moguće rešenje hirurško odstranjivanje malignog tumora, na pitanje kakve su mogućnosti  u tom smislu, u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica, pitali smo Prim. dr Gorana Ivića, načelnika Službe opšte hirurgije: „Opšta bolnica Sremska Mitrovica prati aktulene svetske standardne i novine u lečenju karcinoma dojke i oni su  implementirani u svakodnevnom radu. Lečenje raka dojke je multidisciplinarno i jedino tako se garanutuje kvalitet i uspeh lečenja. Bolnica ima obučen kadar i opremu u realizaciji ovog cilja, počev od kvalitetonog kliničkog pregleda, a zatim kvalitetne radiološke dijagnostike i invazivnih radioloških procedura kod uzimanja tkivnih uzoraka tumora, preko patohistološke dijagnostike i dopunske radiološke dijagnostike kod određivanja stadijuma bolesti do konzilijarne odluke o vrsti i opsegu operacije. Ovo podrazumeva blisku saradnju sa kolegama radiolozima, patolozima, onkolozima bez kojih bi ovaj proces bio nemoguć. Bolnica ima obučenog onkohiruga i radiologa posebno obučenog za invazivne radiološke procedure u dijagnostici raka dojke kao i onkologa koji postoperativno prati i kontroliše pacijente.

Operativne metode koje se izvode obuhvataju čitav dijapazon od klasičnih konvencionalnih operacija koje podrazumevaju odstranjivanje cele dojke zahvaćene tumorom sa disekcijom (odstranjivanjem) limfnih žlezda iz pazušne jame do  najnovijih metoda koje postaju imperativ u lečenju, a to su poštedne operacije raka dojke, sa ili bez disekcije pazušne jame, kod kojih je cilj sačuvati dojku, pogotovu ako se radi o mlađim pacijentkinjama.

Neposredno preoperativno i tokom izvođenja samih operacija primenjuju se različite tehnike obeležavanja tačne lokalizacije tumora kao i limfnih žlezda, što donosi benefit pacijentu u smislu smanjivanja stope morbiditeta, jer se u velikom broju slučajeva smanjuje opseg hirurškog zahvata i hirurške traume uz poboljšan kvalitet same hirurgije i života nakon hirurgije.”

Dr Ivić naglašava i činjenicu da se  značaj kontrolnih pregleda  mora stalno akcentovati jer i pored pokrenutog skrininga u našoj zemlji još uvek postoji nedovoljna svest o važnosti javljanja na iste, jer mnoge pacijentkinje na žalost i dalje ne dolaze na skrining mamografije i tako sebe uvode u rizik da obole do stadijuma bolesti u kome je lečenje mnogo teže i neizvesnije. Kod operisanih pacijenata redovni kontrolni pregledi su obavezni i sprovode se u individualnim režimima za svakog pacijenta kako onkolog odredi što zavisi od vrste tumora i stadijuma bolesti.

Na godišnjem nivou se, u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica uradi oko 40 operacija raka dojke. Smanjivanjem opsega hirurgije ubrzava se postoperativni oporavak koji je sve kraći i sada iznosi između 3-7 dana boravka u bolnici, a neki pacijenti se vraćaju uobičajenim aktivnostima i posle tri nedelje od operacije.