“Zmajevci u akciji” na 67. međunarodnom sajmu knjiga

Šesti dan 67. međunarodnog beogradskog sajma knjiga, pod nazivom „Školski dan“, otvorio je državni sekretar Ministarstva prosvete Vlade Republike Srbije, Jasmin Hodžić. U uvodnom govoru, državni sekretar istakao je prisustvo učenika iz različitih krajeva Srbije, koji su došli da pokažu svoja znanja, umeća i postignuća, naglašavajući značaj obrazovanja i ličnog razvoja.

Na štandu Ministarstva prosvete, pod sloganom „Pobedi znanjem“, posebno je predstavljena Učenička zadruga „Zmajevci u akciji“ iz Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“. Ova zadruga izložila je svoje radove i proizvode, nastale pokretanjem malog preduzetničkog poduhvata unutar škole.

Članice marketing tima zadruge, Maša Mošić, Anđela Kirjaković, Anja Veljanovski i Nevena Sarić, zajedno sa direktorkom zadruge Branislavom Blajvaz, prisutne su uputile u rad zadruge i ispričale priču o njenom osnivanju 2020. godine. Cilj zadruge je razvoj preduzetničkih kompetencija kod učenika, kroz obuku za kreiranje i plasiranje materijala na tržište. Na štandu su predstavljeni proizvodi zadruge, uključujući blokčiće, olovke, kartonske kese i ukrasne predmete napravljene od recikliranih materijala i pustovane vune.

Branislava Blajvaz je tokom izlaganja istakla značaj razvoja preduzetničkih kompetencija kod učenika, naglašavajući njihov pozitivan uticaj na budući izbor zanimanja i tok školovanja. „Obuka koju učenici prolaze ne samo da ih osposobljava za praktične veštine, već i inspiriše da razmišljaju o svojim profesionalnim ambicijama“. Takođe, istakla je da su neki od zadrugara obučeni za korišćenje programa Canva, što im omogućava kreiranje natpisa i postera, dok će ove školske godine deo članova zadruge proći obuku o sito štampi u lokalnoj štampariji.

Direktorka škole Sonja Tucaković govorila je o uticaju Učeničke zadruge na život škole, naglašavajući kako je zadruga postala važan deo zajednice i doprinosi razvoju kreativnosti i preduzetničkog duha među učenicima. „Ovo iskustvo ne samo da obogaćuje nastavu, već i stvara povezanost između učenika, učitelja i roditelja“, istakla je ona.

Zamenica direktora Jasna Ločarević podsetila je prisutne na uspešan nastup zadruge na Međunarodnom sajmu obrazovanja „Putokazi“, koji je održan u proleće u Novom Sadu, naglašavajući značaj takvih manifestacija za promovisanje obrazovanja i preduzetništva među mladima.

Takođe, važno je napomenuti da se u okviru sajma knjiga održava i sajam obrazovanja, koji dodatno naglašava značaj obrazovnih inicijativa i preduzetništva među mladima.