Napustio nas je veliki Milan Lane Gutović

Poznati srpski glumac Milan Lane Gutović preminuo je u 75. godini života.

Lane je pre dve nedelje primljen u bolnicu gde je bio na intenzivnoj nezi, a kasnije priključen i na kiseonik. Svi testovi na koronavirus pokazali su da je glumac bio negativan, ali je imao promene na plućima za koje su lekari pretpostavljali da je mogle da budu posledica ranije preležanog kovida 19.

Milan Gutović je rođen na Umci, 11. avgusta 1946. godine, a Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju (današnji Fakultet dramskih umetnosti) u Beogradu završio 1967. godine. Prvi angažman je dobio u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu postao je 2006. godine, a penzionisan je krajem 2011. Igrao je u predstavama „Protekcija”, „Kad su cvetale tikve”, „Buba u uhu”, „Ruženje naroda u dva dela“ „Za kim zvono zvoni”, „Pučina”, „Kolubarska bitka”, „Valjevska bolnica”, „Narodni poslanik”, „Otelo“, „Putujuće pozorište Šopalović“, „Rodoljupci“, „Lažni car Šćepan Mali“, „Gagarinov put“, „Ko se boji Virdžinije Vulf“, „Večera budala“, „Šuplji kamen“ i mnogim drugim.

Filmsku karijeru počeo je 1968. godine.

Veće i glavne uloge Gutović je ostvario i u filmovima Erogena zona, Debeli i mršavi, Crna Marija, Majstor i šampita, Špijun na štiklama, Uslovna sloboda i Sedam i po.