Air Serbia dobila dozvole – letovi za Šangaj i Guangdžou na jesen

Air Serbia je dobila dozvole kineskih vazduhoplovnih vlasti za letove između Beograda i Šangaja dva puta nedeljno, a između Beograda i grada Guangdžou tri puta nedeljno.

Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, najavio je da će Air Serbia biti u mogućnosti da direktne letove za Šangaj i Guangdžou započne posle uvođenja dva nova širokotrupna aviona u svoju flotu.

Očekuje da će prvi avion stići krajem jula ili početkom avgusta ove godine, a drugi u septembru. Mada je za uspostavljanje saobraćaja sa Kinom dovoljno da stigne samo jedan avion.

Kao što je Bloomberg Adria već pisala, direktne linije za Kinu bi trebalo da budu uspostavljene od oktobra, odnosno od početka zimske sezone letenja.

Ovo bi za Air Serbiju mogao da bude pravi potez. Prema podacima još iz vremena pre pandemije, koje je objavio portal Ex-Yu aviation, Šangaj je jedna od generalno najpopularnijih destinacija iz Beograda za koju Air Serbia nema direktnu vezu, kao i da je Beograd iz Šangaja peta najtraženija destinacija iz Evrope. Sa Kinom je kao i sa Turskom saradnja zasnovana na bilateralnim sporazumima, što praktično znači da ne može svako da leti gde hoće kao u Evropi.

Kineski Hainan Airlines uveo je direktne letove između Beograda i Pekinga. Tako da Air Serbia neće leteti za Peking, jer je to deo dogovora i mora da bude ispoštovan reciprocitet.

 

Air Serbia već leti za Tjenđin

Pre toga, Air Serbia je uvela let za Tjenđin. Kada je krajem 2022. godine uveden ovaj let, iz Pekinga i Šangaja nijedna kompanija nije mogla da leti u inostranstvo, uključujući i kineske. To je bio prvi let za Kinu iz Srbije posle dve decenije.

Tjenđin je udaljen od Pekinga 130 kilometara, nalazi se na severu Velikog kineskog kanala i predstavlja najvažniji proizvodni centar i glavnu luku severne Kine, odakle se snabdeva prestonica Kine.

 

Air Serbia poslovni rezultati

Ovo je jedno od najvećih kineskih trgovinskih čvorišta, pa je 2008. godine otvorena brza pruga Peking – Tjenđin, sa vozovima koji se kreću brže od 300 kilometara na čas, tako da se vozom stiže za manje od pola sata do Pekinga.

Prošle godine su prevezli 4,19 miliona putnika i ostvarili profit od 40,5 miliona evra. Prema preliminarnim rezultatima, zabeležila je prihod od 627,9 miliona evra, premašivši pola milijarde evra prihoda prvi put od 2013. godine, od kada kompanija posluje pod sadašnjim imenom.

Kina je jedno od tri najveća svetska tržišta i predviđa se da će rasti mnogo brže od već zrelih tržišta poput Severne Amerike. Prema tvrdnjama upućenih, svi letovi iz Beograda za Kinu su popunjeni. Kineski posetioci ne moraju da dobiju vizu da bi posetili Srbiju, a srpskim građanima nije potrebna viza za Kinu. To je retkost u Evropi i Srbija je u prednosti, te otuda tolika popunjenost ovih letova. Osim što odsedaju u Beogradu, kineski turisti glavni grad Srbije koriste kao konekciju za dalje putovanje ka evropskim gradovima.

 

Povećan broj turista u prvom tromesečju

Kina je u 2023. godini bila najbrže rastuće tržište sa koga dolaze strani gosti u Srbiju, sa povećanjem dolazaka od 230 odsto u odnosu na prethodnu godinu, objavilo je Ministarstvo turizma i omladine.

U prvih 11 meseci prošle godine Srbiju je posetilo 85.000 kineskih turista, što je povećanje od 230 odsto u odnosu na isti period 2022. godine. Ostvarili su 260.000 noćenja ili 62 odsto više nego 2023. godine.

Srbija je ove godine i vodeća zemlja u Evropi po tempu oporavka turističkog prometa sa Kinom koji je prevazišao nivoe pre pandemije, i to za 30 odsto u dolascima i 57 odsto u noćenjima u poređenju sa prvim kvartalom 2019. godine.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u prvom tromesečju ove godine, Srbiju je posetilo 19.447 kineskih turista, što je za 83,6 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Osim što želi da privuče turiste, privreda ima interese da se ove linije uspostave. U poslednjih deset godina izvoz Srbije u Kinu je povećan 150 puta, a 2022. godine je premašio milijardu evra. Vlada Srbije ima potpisan ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom, koji će se primenjivati od 1. jula, što je dodatni argument da se uspostave direktne veze s Kinom.