Akcija prikupljanja 1000 ćiriličnih knjiga traje do kraja nedelje

Kancelarija za mlade Grada Sremska Mitrovica priključila se humanitarnoj akciji prikupljanja 1000 ćiriličnih knjiga, novih ili očuvanih za decu u mestu Riđane u Dalmaciji, koju sprovodi Fondacija „Zajedno za mlade – Prof. dr Danica Grujičić“.

Iako je planirano da akcija traje do 15. juna, produžena je do kraja ove nedelje.

Po rečima Biljane Matić, kooordinatorke mitrovačke Kancelrije za mlade, razlog tome nije što nije prikupljen dovoljan broj knjiga, već naprotiv, dobar odziv ljudi koji su voljni da pomognu.

„Cilj je premašen. Prvobitna ideja Fondacije je bila da se prikupi 1000 knjiga. Tokom akcije je prikupljneo preko 3000, čime je cilj ostvaren i premašen. Želim da se zahvalim pojedincima i institucijama iz našeg grada koje su pomogle ovu akciju“, istakla je Matić.

Prikupljene knjige u KZM Sremska Mitrovica

Pored ćiriličnih knjiga, akcija podrazumeva i prikupljanje latiničnih srpskih klasika, pisaca poput Andrića, Nušića, lektira i sl.

Podsetimo, u mestu Riđane u Republici Hrvatskoj,  podignuta je srpska kuća u kojoj će biti organizovana škola srpskog jezika u saradnji sa „Udrugom žena kosovske doline“, kako bi naša deca koja do sada nisu imala dodira sa našim pismom mogla da nauče ćirilicu i tako očuvaju srpsku kulturu i identitet.

U okviru akcije knjige se prikupljaju u fizičkom obliku, dok će za sav prikupljen iznos novčanih sredstava takođe biti kupljene knjige.

Svi zainteresovani knjige mogu doneti u prostorije Kancelarije za mlade, koja se nalazi u ulici Svetog Dimitrija 10, u Sremskoj Mitrovici.