Ako na Evropskom prvenstvu budete nosili dres koji nije originalan, platićete visoku kaznu

foto Ilustracija UEFA

Do početka Evropskog prvenstva u Nemačkoj ostalo je još devet dana, a nažalost, nisu sve  situacije samo sportske.

Na Evropskom prvenstvu u fudbalu u  Nemačkoj, koje se igra od 15. juna do 14. jula , očekuje se ogroman broj navijača iz različitih zemalja, u gotovo svim većim gradovima.

Svi oni će trebat  voditi računa o najavljenim stogim zakonima i  predviđenim oštrim kaznama.

Vlada Nemačke donela je stroga pravila o buci i remećenju mira u stambenim područjima, između 22 sata i 6 sati radnim danom, a u nekim gradovima se zbog konzumiranje alkohola na javnom mestu može platiti kazna od 50 eura. Dok se u ovim slučajevima radi o manje-više uobičajenim praksama čuvanja javnog reda, jedna druga najava šokirala je navijače.

 

Kazne od čak 5000€

Zbog nošenja neoriginalnog dresa policija će vas moći kazniti s čak pet hiljada evra po zakonu o zaštiti brenda! Nemačke vlasti planiraju nasumične provere na glavnim tačakama, mestima događanja i okuplanja navijača,  kako bi suzbile nošenje neoriginalnih stvari, odnosno dresova.

Kopije dresova su vrlo popularne na tržištu fudbalskih dresova jer originali u službenim prodavnicama poslednjih godina dostižu astronomske ciene. Neki dresovi često koštaju po par stotina evra ili funti, što je za većinu fudbalskih zaluđenika ipak preskupo.

Nisu samo Nemci oštri povodom toga, već je i Španija u priči, a u Madridu je pre nekoliko dana došlo do zaplene više od 11 tona falsifikovanih majica fudbalskih reprezentacija koje su, kako navodi španska policija, bili namenjeni za snabdevanje nekoliko organizacija koje su nameravale da ih nelegalno prodaju tokom finala Lige šampiona i Evropskog prvenstva.