Ambasador SAD Kristofer Hil – Sremska Mitrovica je mesto koje bi svaki Amerikanac rado posetio

Danas je u radnu posetu našem gradu došao Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji, Njegova Ekselencija Kristofer R. Hil sa saradnicima. On se u Gradskoj kući sastao sa gradonačelnicom Svetlanom Milovanović i predsednikom Skupštine Grada Sremska Mitrovica kao i najbližim saradnicima.

Na konfereniciji za medije gospodin Hil je rekoa da mu je uvek zadovoljstvo da poseti istorijski grad Sremsku Mitrovicu i istakao je značaj saradnje između Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država na polju lokalnog ekonomskog razvoja, turizma i kulture. Zahvalio se gradonačelnici na dobrodošlici i rekao: „Bio sam u prilici da posetim tri fabrike koje rade ovde, da vidim zaposlene i takođe da se upoznam sa velikim potencijalom za unapređenje dalje saradnje. Zahvalan sam na prilici da posetim grad i imam samo reči hvale jer vidim veliki optimizam za napredak Grada Sremska Mitrovica“.

Dalje u obraćanju novinarima Nj. E. je izjavio: „Takođe vidim ovde mesto koje bi svaki Amerikanac rado posetio i gde bi se osećao kao kod kuće. Sremska Mitrovica je grad koji toplo i široko prihvata sve koji u njega dođu.”

Na pitanje novinara šta misli o poslovanju nekoliko američkih kompanija u gradu, amasador Hil je rekao da američkim firmama upravljaju ljudi iz Srbije i da po njegovom utisku one dobro posluju.

Gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović zahvalila se ambasadoru Hilu na poseti i podršci i istakla da u gradu godinama posluju tri američke firme Eaton, Cooper Standard i Modine. Da Eaton planira proširenje proizvodnje, dok je Modine već izgradio još jedan pogon u kome će prema najavama zvaničnika biti posla za još najmanje 500 Mitrovčana. „Ove kompanije značajno doprinose lokalnoj ekonomiji zapošljavajući više od dve hiljade ljudi, a planiraju dalje širenje svojih aktivnosti i dodatno zapošljavanje,“ istakla je mitrovačka gradonačelnica.

Američka delegacija na čelu sa ambasadorom Hilom posetila je u pratnji domaćina Turistički info centar i Carsku palatu u koju je američka ambasada uložila preko 70000 doalra u vidu pomoći i razvoju kulturnih veza dva naroda.