Ansambl „Venac“ iz Gračanice kao specijalni gost Srem Folk Fest-a održao koncert za pamćenje

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ sinoć je na Žitnom trgu u Sremskoj Mitrovici, kao specijalni gost Srem Folk Festa odžao veličanstven koncert i oduševio sve posetioce.

             

Nacionalni ansambl narodnih igara i pesama “Venac” iz Gračanice, jedini je profesionalni folklorni ansambl pored “Kola”.

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije “Venac” osnovan je 1964. u Prištini od strane Ministarstva kulture republike Srbije pod imenom “Šota”. Šota je pokrajinski profesionalni ansambl koji ima za cilj da očuva i razvija narodni folklor (narodne igre i pesme) i da ispita mogućnosti pronalaženja novih vidova narodne umetnosti. 1993. godine Ansambl menja ime u “Venac”.

“Venac” se nakon rata 1999. nalazi u izbeglištvu u Nišu. Na inicijativu kolektiva se već oktobra 2003. vraća na Kosovo i Metohiju u Čaglavicu nadomak Prištine, a 2008. godine  “Venac” se još jednom seli i to u Gračanicu.

Povratkom na Kosovo i Metohiju mukotrpnim radom  “Venac” uspeva da oživi kulturne aktivnosti u pokrajini prezentujući i novi program Ansambla. “Venac” je u posleratnom periodu vodeći pokretač kulturnog života u srpskim enklavama gde je bilo potpuno nezamislivo održati bilo kakvo kulturno dešavanje. U najtežim momentima “Venac” je bio i ostaće uz svoj narod i deliti njegovu sudbinu.

Snežana Jovanović, direktorka Ansambla “Venac” za portal Moj grad SM je rekla: „Dolazili smo pre 7,8 godina sa decom u Sremsku Mitrovicu ali prvi put posle rata je profesionalni ansambl došao na Srem Folk Fest. Zahvaljujući gradu Sremska Mitrovica konačno smo na jednom od najvećih festivala folklora u zemlji i šire. „Venac” je jedina ustanova Ministarstva kulture Republike Srbije koja na Kosovu i Metohiji radi i živi. Mi delimo sudbinu svog naroda, štitimo interese srpskog naroda i pre svega države Srbije i to naše prisustvo u Gračanici pokazuje da u tome uspevamo, što govore i naši rezultati. Večeras ćete videti program koji će prikazati narodne igre i pesme sa Kosova i Metohija. Želimo da naredne godine prikažemo program 700, koji govori o 700 godina manastira Gračanica i narodu koji je proživeo s tim manastirom. Večerašnji program će nekako će zagrevati istoriju i narodne pesme sa Kosova i Metohije“.

(Redakcija Moj grad SM)

Medijski sadržaji realizovani su u okviru projekta “Sremskomitrovački kulturni dnevnik” koji sufinansira Grad Sremska Mitrovica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.