Balint Juhas izabran za predsednika Skupštine AP Vojvodine

Foto: Vojvodina uživo/Đorđe Radivojević

Poslanici Skupštine AP Vojvodine izabrali su danas Balinta Juhasa iz redova Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) za predsednika pokrajinskog parlamenta.

Za Juhasa je, od prisutnih 120, glasao 81 poslanik, protiv je bilo 28 poslanika, dok šest poslanika nije glasalo.

Nakon toga on je položio zakletvu i rekao da je veoma počastvovan što je izabran, kao naslednik svog mentora Ištvana Pastora.

„To u sebi nosi nemalu dozu odgovornosti i tereta, ali i časti”, poručio je Juhas sa skupštinske govornice nakon polaganja zakletve, javlja Tanjug.

Juhas je bio nosilac pokrajinske izborne liste SVM-a, a trenutno je i na poziciji rukovodioca kancelarije Fondacije „Prosperitati”. On je na toj poziciji naslediti Ištvana Pastora (SVM) koji je bio prethodni predsednik Skupštine Vojvodine od 2012. do svoje smrti u jesen prošle godine.

Pored izbora predsednika parlamenta, prema dnevnom redu poslanici danas razmatraju i izbor potpredsednika parlamenta, kao i izbor skupštinskih radnih tela.

Na konstitutivnoj sednici, koja je održana 9. februara, potvrđeni su mandati 120 poslanika, čime je konstituisan novi saziv pokrajinskog parlamenta. Od sedam izbornih lista koje su osvojile mandate, formirano je devet poslaničkih klubova. U novom sazivu najviše mandata – 66 ima lista „Aleksandar Vučić – Vojvodina ne sme da stane”, „Srbija protiv nasilja” 30, Savez vojvođanskih Mađara devet poslanika, Socijalistička partija Srbije i koalicija Nove Demokratske stranke Srbije po sedam mandata i Ruska stranka jedan.