Boš u Srbiji otvorio novu poslovnu jedinicu u fabrici u opštini Pećinci

foto nikola mazibrada

Kompanija Boš (Bosch) u Srbiji ove godine obeležava 10 godina od otvaranja fabrike u opštini Pećinci, koja je najveća Boš fabrika za proizvodnju sistema brisača u Evropi. Nova poslovna jedinica Komfort aktjuejtors (Comfort Actuators) zvanično je otvorena i u njoj će se proizvoditi podizači stakala.

Fabrika u opštini Pećinci, u industrijskoj zoni Šimanovci, pripada diviziji Elektro pokretača kompanije Boš i od početka rada proizvodnog pogona predstavlja primer dobrog poslovanja, kako u Srbiji, tako i u okviru Boš grupe na globalnom nivou. To potvrđuje i konstantan razvoj fabrike i širenje njenog proizvodnog portfolija auto delova, zahvaljujući kojem je Boš u Srbiji već godinama među 15 najvećih izvoznika.

„Ovom posebnom prekretnicom ostvarujemo proširenje novih poslova za Boš u Srbiji. Ponosni smo na ovaj rezultat s obzirom na ogroman posao koji je naš tim uradio da bi se ovo ostvarilo. Zahvaljujem se svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta, a moja posebna zahvalnost ide Opštini Pećinci i Razvojnoj agenciji Srbije“ – istakao je Jorg Krečmar, direktor Boš fabrike, povodom obeležavanja početka rada nove poslovne jedinice.

U kompaniji Boš u Srbiji trenutno radi oko 3.500 zaposlenih, dok je nova proizvodna jedinica donela još 300 radnih mesta.

„Otvaranje nove poslovne jedinice znači da širimo asortiman Boš proizvoda, što nas dovodi korak bliže ka tome da postanemo vodeća Boš fabrika u automobilskoj industriji. Za naše ljude to znači više radnih mesta, tako da će ceo pogon u Pećincima do kraja ove godine imati oko 3.000 zaposlenih“ – rekao je Frenk Dek, tehnički direktor Boš fabrike.

foto nikola mazibrada

Obeležavanju početka serijske proizvodnje prisustvovali su i Jovanka Jovanović, generalni direktor Boš grupe u Srbiji, kao i predstavnici opštine Pećinci i Razvojne agencije Srbije.

Predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić rekao je da kompanija Boš od svog dolaska u pećinačku opštinu značajno doprinosi unapređenju lokalne privredne slike, jer svih ovih godina proširuje obim poslovanja i uvećava broj zaposlenih.

„Sa blizu 3.000 zaposlenih samo u pogonima u Šimanovcima, kompanija Boš je jedna od najzaslužnijih što je u opštini Pećinci, u decembru 2022. godine, na evidenciji nezaposlenih bilo samo 519 lica, što je najniža nezaposlenost u regionu i najniži broj nezaposlenih u našoj opštini ikada“ – rekao je Đokić.

Boš u Srbiji posluje na dve lokacije – u centrali na Novom Beogradu i u fabrici u Šimanovcima, a završetkom trećeg projekta u vezi sa razvojem proizvodnih kapaciteta, ova kompanija u Srbiji sada raspolaže sa 80.000 m2 koji podržavaju proizvodnju i razvoj