Čuvam svoje zdravlje, ponosim se osmehom

Manifestacija „Čuvam svoje zdravlje, ponosim se osmehom” održana je povodom Nedelje zdravlja usta i zuba u organizaciji Zavoda za javno zdravlje. U saradnji sa Domom zdravlja organizovan je niz predavanja i radionica za decu nižih razreda osnovne škole.

U OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” stomatolog dr Kristinom Vučetić-Crnojakić razgovarala je sa decom o značaju pravilne i redovne oralne higijene. Svim učenicima su izložena osnovna i pomoćna sredstva za održavanje oralne higijene, a na modelu im je pokazana pravilna tehnika pranja zuba.

Deca su takođe dobila i savet da je vrlo važno da se hrane zdravo, da budu uobročeni i da pola sata nakon jela operu zube. Predstavljena im je „zdrava korpa”  u kojoj se nalazila zaštitna (dobra) hrana za zube. Tu je bilo razno voće i povrće, mlečni proizvodi, žitarice, orašasti plodovi itd. Što se tiče kariogene hrane (koja izaziva zubni kvar) deca znaju da su slatkiši i sokovi štetni za zube, ali im je dodatno objašnjeno koliko je za nastanak karijesa bitna učestalost unošenja hrane bogate šećerima. Pored dobre oralne higijene i zdrave ishrane, da bi sačuvali svoje zube, naznačeno im je i da je  veoma važno da  idu na redovne stomatološke preglede.

Na kraju radionice deca su imala zanimnjiv kviz pod nazivom  Šta znaš o  zubima?