Da li biste prošli test opšte informisanosti na fakultetima? Izašla pitanja sa rezultatima!

foto wikipedia

Brucoši se namučili na testovima opšte informisanosti na psihologiji i FON-u

Svake godine, u vreme prijemnih ispita, testovi opšte informisanosti na fakultetima privlače pažnju javnosti, posebno na onim najtraženijim u okviru Univerziteta u Beogradu – Psihološkom u okviru Filozofskog i FON-u.

Oni su održani juče, a mnoga pitanja namučila su buduće brucoše. Za tradicionalno najteži važi test na Psihologiji. Među 30 pitanja na koja su morali da znaju odgovore našla su se neka iz geometrije, matematike, logike i fizike, ali i aktuelne političke situacije. Tako je jedno bilo: Koji od navedenih političara nije bio kandidat za odbornika ni na jednoj izbornoj listi na lokalnim izborima 2. juna, a ponuđeni odgovori su: Aleksandar Vučić (tačno), Savo Manojlović, Aleksandar Šapić, Dobrica Veselinović i Saša Radulović.

Takođe, kandidati su morali od ponuđenih iznosa da procene koliki su okvirno planirani prihodi u budžetu Srbije prošle godine (15 milijardi evra), da znaju šta je „vrzina“ (vrsta šiblja), u kom sportu je odigran najduži meč do sada (tenis), ko je otac atomske bombe (Openhajmer), ko je Simon Bajls (gimnastičarka), šta proučava epigenetika (promene u ekspresiji gena ili ćelijskom fenotipu bez promena u DNK), koja je razlika između bika i vola (vo je kastrirani bik), šta je atomski broj (broj protona u jezgru) i koji je bio cilj podmornice „Titan“, čiji su putnici 2023. poginuli u Atlantiku (avanturistički obilazak „Titanika“).

Među pitanjima su bila i: Ono što je u hrišćanstvu prvih pet knjiga Starog zaveta, u judaizmu je deo: Tore (tačno), Talmuda, Midraša, Evanđelja ili Knjige kajanja; koje ime povezuje dela „Dina“, „Rat svetova“ i „Vremeplov“ (Herbert); šta je od navedenog varijatna hip-hop plesa: one-step, kvistep, poping (tačno), slou-foks, sving; ko je autor dela „Estoril“, „Zamalek“ i „Odakle sam bila više nisam“ (Dejan Tiago Stanković); gde se nalaze egzoplanete (izvan Sunčevog sistema); koji film od ponuđenih nije režirala žena: „Dečaci ne plaču“, „Američki psiho“, „Moć psa“, „Marija Antoaneta“ i „Kosa“ (tačno); koje od ponuđenih država nisu članice G7: Švajcarska (tačno), Nemačka, Francuska, Japan, Kanada…