Da li će od 1. januara biti besplatan vrtić na teritoriji opštine Inđija?

Foto: Vojvodina uživo

Pojedinačno učešće roditelje u ekonomskoj ceni boravka deteta u objektima predškolske ustanove „Boško Buha“ u Inđiji iznosi 17,20% odnosno 4.000 dinara mesečno, dok preostalih 82,80%  subvencioniše opština Inđjia.

Čelnici opštine Inđija su ovih dana sagledavali mogućnosti da od 1. januara naredne godine boravak dece u objektima predškolske ustanove bude bespatan, odnosno da roditelji ne izdvajaju sredstva.

– Jako smo blizu toga da mogu da kažem, možda već sledeće nedelje, sledeći Sistem, kada se budemo videli, mislim da ćemo imati tačnu matematiku, ali 98% za sada možemo reći da će vrtić biti besplatan za svu decu. – istakao je Vadimir Gak, predsednik opštine Inđija.

U radnoj 2022/2023. godini, redovni program predškolske ustanove se  realizuje u  68 vaspitnih grupa koje broje 1711 dece, dok se vaspitno-obrazovni rad u grupama pred polazak u školu ostvaruje u 18 grupa koje broje 443 dece. Besplatan boravak dece u vrtiću će svakako dobro doći roditeljima za porodičan život što je jedan od ciljeva lokalne samouprave.

Foto: Vojvodina uživo

– Moram da istaknem stvarno volju naše lokalne samouprave da izađe u susret roditeljima i za taj deo, koji zaista nije mali. Na godišnjem nivou, prateći i analizorajući stanje u ovoj godini, to bi iznosilo negde do 50 miliona dinara, tako da se iskreno nadam da će osnivač naći put i mogućnosti da izađe u susret roditeljima i da od nove kalendarske godine besplkatan boravak za decu bude na teritoriji opštine Inđija. – istakla je Jelena Kresoja direktorica PU „Boško Buha“ Inđija.

Ukoliko se donese odluka da od 1. januara bude besplatan boravak dece u vrtićima na teritoriji opštine Inđia, neophodno je tu odluku uvrstiti u budžet opštine Inđija za 2023. godinu kao i da ona prođe celokupnu skupštinsku proceduru.