‘Dan magarica“ na Bari Zasavica

U Specijalnom rezervatu prirode Bara Zasavica nadomak Sremske Mitrovice po šesnaesti  put održana je tradicionalna manifestacija “Dan magarica“. 

Posetioci su mogli da uživaju u degustaciji specijaliteta sa farme magaraca, probaju jedinstvene kreme od magarećeg mleka, uz tamburaše koji su pratili takmičenje u spravljanju paprikaša od magarećeg mesa.

Specijalni rezervat prirode vrveo je juče od od turista, dok su takmičari u kuvanju paprikaša, koji su došli iz cele Srbije, ali i okolnih zemalja, od ranog jutra raspirivali vatre.  

Deca su uživala u vožnji turističkim brodićem “Umbra“, penjanju na Vizitorski toranj sa koga puca pogled na pašnjak Valjevac i pola Mačve. 

-Došli smo  jutros  ovde  još u sedam sati, pa polako, krenuli od tri kilograma luka i četiri kile magarećeg mesa. Od organizatora smo dobili sve što je potrebno, mast, luk, meso, začine, šargarepu. Najpre se luk jedno dva sata dobro izdinsta, pa se dodaje  meso i začini.  Jedno četiti sata se paprikaš kuva.  Dolazimo ovde već nekoliko godina,  tri puta smo bili drugi, ali je, zaista, to  potpuno  nebitno u celoj priči!  Ovde smo došli sa porodicama, družimo se, deca se igraju, prelepo je,  veli  Boban Vešić,  glavni kuvar ekipe iz Šapca,  pored  koje  je raspoređeno još 14  takmičarskih  gastro družina.

-Suprug mi je iz Noćaja, u Sloveniji gde  radi smo se i upoznali, pa kad god dođemo u Srbiju obavezno svratimo do Bare Zasavica. I u Sloveniji se održavaju ovakva takmičenja u kuvanju paprikaša, ali su ovde ljudi mnogo opušteniji i druželjubiviji, uverava nas   Manca Pap,  probajući delikatese od magarećeg mesa.

Osim u specijalitetima od mesa, dame su uživale u besplatnim tretmanima kremama iz kozmetičke  linije  od magarećeg mleka  rađenih po francuskim recepturama. 

-Stari narodi su magareće mleko visoko cenili. Poznato je da su se egipatska kraljica Kleopatra, austrijska princeza Sisi i Napoleonova sestra kupale u njemu da bi očuvale lepotu i mekoću kože. Stari Grci su ga smatrali odličnim lekom, a Rimljani luksuznim pićem. Hipokrat ga je preporučivao za razne bolesti, trovanja i rane,  tvrdi  Vuk Simić, upravnik Specijalnog rezervata.

Najskuplji sir na svetu 

U  rezervatu po porudžbini prave u svetu neviđen specijalitet-sir od magarećeg mleka. Kako je za spravljanje jednog kilograma sira potrebno čak 25 litara mleka magarice, litra kojeg košta 40 evra, računica je jasna za kilogram ovog jedinstvenog sira na svetu treba izdvojiti ravno 1.000 evra.

 

-Pored uzgoja svinja mangulica Specijalni rezervat prirode Bara Zasavica nastavlja sa programom očuvanja starih rasa genetičkih resursa Srbije. Farma muznih magarica osnovana je 2008.godine i sada broji 300 jedinki rase Balkanac kao prva i za sada jedina takve vrste na Balkanu, kaže  Simić..

-Mada su proizvodi od magarećeg mleka izuzetno skupi, jer kvalitet opravdava cenu, plane sve što ovde napravimo. Magarica je čudesno stvorenje u carstvu životinja, koja mladunče-pule nosi čak godinu i 15 dana. Prva dva meseca po rođenju pule sisa majku, to mleko ne diramo, dok nekoliko narednih meseci pored puleta i mi koristimo magaricu za mužu, sve do sledećeg parenja. Magarci na farmi imaju izuzetnu negu i bogatu ishranu baziranu na senu, slami, detelini i kukuruzu, priča Simić.