Dan sećanja na žrtve Holokausta

Foto: Printscreen
Povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, 22. aprila, koji je ustanovljen da bi se čuvalo sećanje na Srbe, Rome i Jevreje stradale u masovnim zločinima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj i u okupiranoj Jugoslaviji, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog iskazuje najdublji pijetet stradalim nevinim žrtvama i naglašava da one nikada ne smeju da budu zaboravljene.

Ministar za ljudska i manjisnka prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je tim povodom da je dužnost i obaveza svih nas, kao odgovornih članova društva, da čuvamo sećanje na žrtve holokausta i genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu, da sećanja i svest o pogubnosti mržnje i netolerancije prenosimo na naredne generacije i time osiguramo budućnost u kojoj vladaju mir, tolerancija, razumevanje i prihvatanje različitosti.

Ministar je naglasio da stradanja nevinih i užasi Drugog svetskog rata treba da budu opomena da samo dosledna i beskompromisna borba protiv rasne, verske, nacionalne i svake druge netolerancije, protiv govora mržnje i svakog oblika nasilja, te istrajna posvećenost negovanju tolerancije i uvažavanja različitosti, mogu da budu garancija da se takva zlodela nikada više neće ponoviti.

Republika Srbija je dosledno posvećena ovim ciljevima i vrednostima. Na mestu najzloglasnijeg nacističkog logora na teritoriji okupirane Srbije uspostavljen je Memorijalni centar „Staro sajmište“. Sredstvima iz budžeta Republike Srbije kontinuirano se podržava realizacija projekata i programa kojima se čuvaju sećanja na žrtve holokausta, genocida i zločina protiv čovečnosti tokom Drugog svetskog rata. U cilju borbe protiv govora mržnje, Vlada Republike Srbije je početkom 2020. godine usvojila Radnu definiciju antisemitizma, koju je dao Komitet za antisemitizam i poricanje holokausta Međunarodne alijanse za sećanje na holokaust (IHRA). U kontekstu pravičnog rešavanja učinjene nepravde, uključujući nasilje i diskriminaciju verskih manjina, a u skladu sa Zakonom o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama holokausta koji nemaju živih naslednika, Savezu jevrejskih opština se, počev od januara 2017. godine do 2042. godine, opredeljuju sredstva u iznosu od 950.000 evra na godišnjem nivou.