Dan oslobođenja Šida

Polaganjem venaca i molebanom za pale borce obeležena je 78.godišnjica oslobođenja Šida u Drugom svetskom ratu. 

Vence su na spomen-obeležju na gradskom groblju položili predsednik Opštine Šid Zoran Semenović i predsednik SO Šid Tihomir Stamenković sa saradnicima.  Ceremoniji polaganja venaca prisustvovali su predstavnici OO SUBNOR-a, OO Pokreta socijalista, PUPS-a, OO SPS-a, Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva, predstavnici ambasade Rusije u Srbiji i građani Šida. Prigodnim recitalom herojima je odao počast pesnik Slobodan Cvitković. 

Predsednik Skupštine opštine Šid položeno je venac i na spomen-ploči  palim borcima i žrtvama fašističkog terora na zgradi Kulturno obrazovnog centra u Šidu. 

Po završetku ceremonije polaganja venaca, u sali Kulturno obrazovnog centra u Šidu emitovan je dokumentarno-igrani film „Jame u sećanju“, autora Milana Srdića. Film je premijerno prikazan na RTS-u 20.oktobra 2022.godine, i prestavlja svedočenje dve Šiđanke o ustaškim zločinima na teritoriji Srema, dok su njihove lične tragedije u samoj srži filma. U filmu govore i brojni eminentni istoričari koji obrazlažu istorijske činjenice. „Srem je jedini deo našanje Srbije koji je sve vreme Drugog svetskog rata bio pod okupacijom NDH. Radnja filma se bavi najstrašnijim zločinima – ubistvima i mučenjima. Prema zvaničnim podacima, skoro 40.000 ljudi ubijeno je u Sremu tokom okupacije“, navodi Milan Srdić. 

Predsednik opštine Zoran Semenović i predsednik SO Šid Tihomir Stamenković ugostili su danas  predstavnike opštine Šekovići i predstavnike Donje Trnove iz Republike Srpske, kao i predstavnike opštine Paraćin, koji su put Šida došli kako bi odali počast borcima palim za slobodu.