Danas je Uskrs za hrišćane koji pripadaju crkvama zapadnog obreda

foto RTV

Hrišćani širom sveta koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju najveći hrišćanski praznik – uskrsnuće Isusa Hrista, a u Beogradu je sinoć održano Uskršnje bdenje u katedrali Uznesenja Blažene Đevice Marije.
Uskrs, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću, slave katolici, protestanti, anglikanci, kao i neke pravoslavne i brojne manje crkve.

Uskršnje slavlje za vernike označava kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno, kao simbol prolivene krvi Hristove.

Jaje predstavlja simbol obnavljanja prirode i života, a uskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i za one koji ga primaju.

Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena, koja je u Rim došla sa porukom o vaskrsenju.
Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet ponovio je da je veoma važno da se sačuvaju običaji i da se Uskrs proslavi sa porodicom.

On je podsetio da smo se na Veliki petak sećali smrti Isusa na krstu, da je danas u katoličkoj crkvi miran dan – ništa se ne radi, i da noćas, bdenjem počinju pripreme za Uskrs, koji znači da je Bog u Isusu pobedio smrt.

U uskršnjoj poslanici nadbiskup Nemet je poručio je da je Uskrs promenio budućnost stvorenog sveta, a u njemu i čoveka i da vera daje snagu ljudima da istraju na svom životnom putu.

Nadbiskup je čestitao Uskrs svim vernicima koji ga slave sutra i naveo da je glavni zadatak naveštavanje radosne vesti o tom prazniku i da nije ljudska slabost ta koja ima poslednju reč, kao ni greh ni prevara, već Božji večni život.

U nedelji uskrsnuća gospodova – u Beogradu na Uskrs bogosluženja će biti u Katedrali Uznesenja Blažene Đevice Marije u 11.00 sati a predvodiće je Nuncij. U Konkatedrali, župe Krista Kralja, mise su u 10.00 i 18.00 a 11.30 na engleskom – Blagoslov jela biće nakon mise u 10.00 sati.

U Župi sv. Ante Padovanskog mise će biti u 10.00 i 18.00 a u Župi sv. Ćirila i Metoda u 7.00, 10.00 i 18.00. U Župi sv. Petra, prva misa je u 9.00 i to na engleskom, a druge dve su u 10.30 i 18.00.

U Rimokatoličkoj župi Zemun u crkvi Uznesenja Blažene Đevice Marije, koja je spomenik kulture Republike Srbije od 2022. godine, svete mise biće u 8.00,10.00 i 18.00.