Danas se obeležava Prvo i drugo obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja

foto Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Prvo i drugo obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja.

Po želji Ironijade, žene cara Iroda, svetitelj je bio posečen i ona je naredila da se njegova glava nikako ne sahrani zajedno sa telom, jer se bojala da ne vaskrsne. Zato je njegova glava bila zakopana na nekom skrivenom i beščesnom mestu, duboko u zemlju.
Međutim, njena dvorkinja Jovana, žena Huze, dvorjanina Irodova, nije mogla da trpi da glava Božjega čoveka ostane na mestu beščesnome. Tajno ju je iskopala, odnela u Jerusalim i sahranila na Gori Jeleonskoj.

Ne znajući to, kada je saznao za Isusa Hrista, uplaši se i reče: „To je Jovan koga sam ja posekao, on ustade iz mrtvih.”

Monah Inokentije

Posle izvesnog vremena neki znamenit vlastelin, poverovavši u Hrista, ostavio je položaj, zamonašio se, i kao monah Inokentije, nastanio se na Gori Jeleonskoj – baš na onom mestu gde je bila zakopana glava Jovana Krstitelja. Želeći da zida sebi ćeliju, on je kopao duboko i našao zemljani sud i u njemu glavu.

Na sajtu SPC stoji objašnjeno:

– Po nekim čudesima koja se u to vreme dogodiše, i po Božjem otkrivenju, on saznade da je to Krstiteljeva glava. I čuvaše je česno kod sebe. No videvši mrzost opustošenja na mestu svetom, jer u ta vremena idolopoklonstvo carovaše svuda, i neznabošci svojim poganim i odvratnim žrtvama skrnavljahu sveta mesta u Jerusalimu, ovaj inok zakopa opet na istom mestu svetu glavu Pretečinu. To on učini pred svoju smrt, da je posle njegove smrti ne bi snašlo neko beščešće. I tako sveta glava Pretečina bi sakrivena na nekadanjem imanju Irodovom, a gde sada beše kelija i mala crkva inoka Inokentija. Posle njegove smrti one opusteše, i u toku vjremena se srušiše i sa zemljom sravniše. I opet mnogo godina niko nije znao za česnu glavu Jovanovu.

Na ovaj dan se zato proslavlja prvo i drugo „Obretenije glave Svetog Jovana Krstitelja”, kao pomen na ove događaje. Čudotvorna glava išla je potom od ruke do ruke dok nije u vreme blagočestive carice Teodore, majke Mihailove i žene Teofilove, i u vreme patrijarha Ignjatija, preneta u Carigrad. Mnoga čudesna isceljenja dogodila su se od glave Pretečine.