Danas su bele poklade: Ukoliko na vaša vrata pokucaju maskirana deca ovaj običaj morate da ispoštujete

foto muzejvojvodine.org.rs

Poslednja sedmica pred veliki Uskršnji post naziva se Bela, po belom mrsu koji se jede. 

Bele poklade su najsvečanije i najrasprotranjenije poklade u toku godine. Dobile su naziv po Beloj nedelji, a zovu se još i Velike poklade.

U narodu poznata i kao Sirna nedelja, poslednja pripremna sedmica pre početka Vaskršnjeg posta, u toku koje se ne jede meso ali je dozvoljena upotreba jaja, mleka i mlečnih proizvoda. Dakle u toku ove sedmice, razrešen je beli mrs. U sredu i petak Sirne nedelje počinju Velike metanije, a u drevnoj Crkvenoj praksi u te dane, služena je i Pređeosvećena Liturgija. Siropusna nedelja počinje po Mesnim pokladama i traje do Belih poklada. Te sedmice se ne posti u sredu i petak, nego se svo vreme mrsi na belom mrsu. U toku čitave nedelje se živi malo opuštenije nego drugih sedmica, pogotovo što su tu Poklade.

Cele nedelje selima kruže maskirane povorke. Jedna od starijih običaja jeste da su deca maskirana odlazila od kuće do kuće i tražila jaja, a onda bi ih odrasli darivali slatkišima, čokoladama, bombonama. Maskirane povorke se daruju, plešu i simbolizuju radost.

Smatra se da za Bele ili Velike poklade treba tražiti oproštaj i oprostiti drugima, kako bi se duša očistila, rasteretila, i da bismo se pripremili za Veliki post i pričest.