Dani grčke kulture u Sremskoj Mitrovici

Manifestacija Dani grčke kulture svečano je otvorena u Galeriji „Lazar Vozarević”, u organizaciji Udruženja srpsko-grčkog prijateljstva  „Irida” iz našeg grada.

Gosti programa u svom obraćanju govorili su o istorijskim odnosima Srbije i Grčke. Muzički deo programa izveo je Hor „Irida” pod vođstvom Alekanadre Garunović.

Prisutne je pozdravio Zoran Miščević zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu i sport, podsetivši na dugogodišnju saradnju i prijateljstvo naše dve zemlje koje datira još iz 1867. godine, kada su Knez Mihailo i grčki kralj Nikola potpisali ugovor o saradnji. Na tom putu punom ljubavi i tradicije, prema njegovim rečima, naši prijatelji, naša braća su bili tu za nas kada god nam je pomoć bilo kakve vrste trebala. Zahvalio se organizatorima, učesnicima i publici i poželeo da manifestacija bude uspešna.

Dimitris Asimakopulos ataše Ambasade Grčke zahvalio se na pozivu Udruženju grčko-srpskog prijateljstva.

„Radujemo se što stvorena je još jedna prilika Srbima i Grcima da održe u životu istorijske spone koje ih vežu i koje su osnovane na zajedničkim vrednostima i principima. Ne možemo da gledamo na sadašnjost ako ne uzmemo zdrave primere iz prošlosti, u današnje vreme sve oko nas propada, sve se dovodi u pitanje i svi principi se shvataju olako i bukvalno, upropaštavaju se ali ne opada im vrednost. Naši bratski odnosi nisu obični ili tipični, samo zvanični ili na papiru, nego se radi o odnosima koji su oživeli preko konkretnih lica, ljudi. Nisam do sada imao prilike da posetim grad ali uzuzetno mi je drago što nosim ime sveca Svetog Dimitrija i što se večeras nalazim baš u ovom gradu gde je on rođen,” rekao je ataše Dimitris Asimakopulos.

Nefeli Papucaki prevodilac, pored toga što je poreklom iz Sremske Mitrovice, radnim stažom i biografijom vezana je za obe zemlje, bavi se grčko-srpskim odnosima konkretno u oblasti kulture.

Kako je rekla Nefeli Papucaki: „Izuzetno mi je drago što se nalazim večeras u svom gradu, Sremska Mitrovica jeste moj grad iako sam polugrkinja, polusrpkinja, moja srpska polovina je iz Sremske Mitrovice, to je ono što me veže u smislu porekla, a ono što me dovodi ovde jeste i moje radni staž ili moja biografija do sada. Od kad sam počela da radim, bavim se grčko-srpskim odnosima, konkretno u kulturi tako da izuzetno uživam u ovakvim inicijativama, koje znače mnogo i za grad i odnose dve zemlje.”

Aleksandri Garunović, predsednici Udruženja srpsko-grčkog prijateljstva „Irida” ovom prilikom uručeno je priznanje za životno delo od strane Nacionalnog saveta grčke nacionalne manjine u Srbiji.

Zahvalivši se na priznanju, Aleksandra Garunović je rekla da ono puno znači ali i obavezuje: „Iako je napolju veoma hladno, pokušavamo da zagrejemo naše sugrađane grčkim suncem otvarajući  Dane grčke kulture, koja će trajati do 17, do subote. Kao udruženje, mi smo prve godine održavanja ove manifestacije želeli da naglasimo prave vrednosti u ovom vremenu koje je vrlo čudno i pomalo su ljudi otuđeni jedni od drugih. Organizovali smo anketiranje osmaka po osnovnim školama i napravili odabir petoro najhumanijih drugara koje smo nagradili. Udruženje koje neguje srpsko-grčke odnose za koje znamo da ima dubok koren i tradiciju, podrazumeva da u svom radu mora da se bavi pedagogijom, decom, prenošenjem istorijskih spona između dva naroda i što nas se je zapravo očuvalo do danas i stvorilo potrebu da ovako jedno udruženje postoji i radi.”

Veče je oplemenio Hor „Irida” koji je već nadaleko poznat. Članice su izvele splet pesama posvećen Mikicu Teodorakisu, za koga je poznato da je l bio veliki prijatelj Srbije.

Pored brojinih prijatelja i publike, događaju je prisustvivao ambasador kulture sa Krfa Željko Popović.

Dodeljena su priznanja „Najhumaniji učenik” đacima mitrovačkih osnovnih škola.

U sredu 14. decembra od 18 časova, takođe u sremskomitrovačkoj Galeriji planirano je predavanje „Slavizmi u grčkom jeziku-novogrčkipesnici”, koje će održati dr Predrag Mutavdžić i msr Aleksandra Milanović.

U četvrtak 15. decembra u Muzeju Srema će biti održana radionica vajanja „Autoportet sa grčkim motivima”, namenjena srednjoškolcima, a početak je planiran za 12 časova. Ista radionica biće održana sutradan sa početkom u 12 časova, ali namenjena osnovcima. Obe radionice će voditi akadamska slikarka Ružica Španović.

Završetak manifestacije predviđen je za subotu 17. decembra u 18 časova u Muzeju Srema biće održan koncert humanitarnog karaktera „Irida i prijatelji”, na kome će nastupiti OŠ „Jovan Popović” DNUK „Kolomejka”, Hor penzionera „Sremci”, Hor „Polifonika”, Ivana Ohmut – klavir, Lea Nedimović – flauta, Alisa Božić – violončelo, Hor i Orkestar „Irida” i gosti iznenađenja.

Manifestacija se realizuje pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata AP Vojvodina i Gradske Uprave za kulturu i sport Grada Sremska Mitrovica i gradskih ustanova, Galerije „Lazar Vozarević” i Muzeja Srema.