Deca iz Ukrajine posetila Sremsku Mitrovicu

Deca iz Lavova i okoline u Ukrajini borave u Banji Koviljači u sklopu projekta koji finansira Vlada Republike Sbije i Komesarijat za izbeglice i migracije a na inicijativu Nacionalnog saveta Ukrajinaca u Republici Srbiji.

Tokom boravka u Srbiji deca iz Ukrajine su imali sportske, kulturne, obrazovne aktivnosti u Banji Koviljači. Pored toga obišli su Loznicu, Tršić, manastir Tronoša, Sunčanu reku, Novi Sad, Petrovaradin i Sremsku Mitrovicu.

Predsednik Nacionalnog saveta Ukrajinaca Nikola Ljahović je rekao: „Na inicijativu nacionalnog saveta Ukrajinaca u goste su nam došla deca iz Ukrajine iz mesta Lavov. Veliku pomoć pri organizaciji ovog pojekta oko prijema dece i smeštaja u Banji Koviljači, pružio nam je Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije. Veliku pomoć nam je pružila lokalna samouprava grada Loznica i Turistička organizacija koja je omogućila deci obilaske kulturno-istorijskih spomenika u okolini samoga smeštaja. Deca su imala mogućnost da pored Loznice, Tršića, manastira Tronoša, Sunčane reke, obiđu Novi Sad,  Petovaradinsku tvrđavu i Sremsku Mitrovicu. Velika zahvalnost Ministarstvu sporta i omladine koje je deci poklonilo lopte i majice, zamenik ministra Uroš Pribičević bio je u gostima i razgovarao sa decom“.

Prilikom boravka u Sremskoj Mitrovici u kojoj živi već ukrajinska zajednica, deca iz Ukrajine prisustvovali su liturgiji u Grkokatoličkoj crkvi „Voznesenja Gospodnjeg“ na kojoj se molilo za mir u Ukrajini i celom svetu.

Otac Igor je propoved počeo rečima „Svi ideali ovoga sveta, ne vrede suzu jednog deteta“. Gde se osvrnuo na rat u Ukrajini ali i u celome svetu i pozvao sve verne na molitvu i praštanje.

Deca iz Ukrajine prilikom boravka u Sremskoj Mitrovici posetila su Carsku palatu i Muzej Srema i tom prilikom imali priliku da se upoznaju sa istorijom grada Sremska Mitrovica i Srema i pogledaju izložbu narodnih nošnji povodom održavanja Međunarodnog festivala Srem Folk Fest.

Nakon posete Muzeju Srema prošetali su gradom i posetili Gradsku plažu, kako mnogi kažu jedna od najlepših plaža u Srbiji.