Decenija od velikih poplava, danas Sremsku Mitrovicu brane moderni paneli

Prošlo je tačno deset godina kako je reka Sava dostigla rekordan vodostaj i zapretila da poplavi sam centar grada.

Branislav Nedimović, čovek koji je vršio ulogu gradonačelnika u tom periodu a danas nosilac izborne liste „Aleksandar Vučić – Sremska Mitrovica sutra“ na predstojećim lokalnim izborima, posetio je sa saradnicima Savski kej i prisetio se u razgovoru sa medijima i sugrađanima tih kritičnih nekoliko majskih dana.

Maja 2014. godine, reka Sava dostigla je svoj istorijski vodostaj od 863 centimetra i zapretial da poplavi grad. Međutim, masovnim angažovanjem Mitrovčana ali i brojnih volontera koji su pristizali iz svih krajeva naše zemlje ali i regiona, predvođeni stručnim ljudima i organizovanim lokalnim službama Grad je odbranjen.

„Ta godina bila je teška, slušali smo Slavka Dubljevića, Ljubu Jakšića i ostale inženjere „Voda Vojvodine“, oni su nam pomogli da odbranimo naš grad. Uspeli smo da se izborimo i naučimo veliku lekciju, da gledamo, slušamo i budemo oprezni, uvek nešto može da se desi. Ovo iskustvo jasno pokazuje da je važno osloniti se na stručnjake i saslušati njihove savete. Lično sam bio svedok teških odluka koje je trebalo doneti u tim trenucima, morate preuzeti odgovornost i uhvatiti se u koštac sa izazovima, ma koliko oni bili teški“, rekao je Nedimović.

„Pre deset godina smo se borili na ovom nasipu, zajedno sa par hiljada Mitrovčana koji su želeli dobro Mitrovici. Ta borba je bila neverovatna, trajala je dva dana. Ovi paneli za odbranu od visokih voda rezultat su saradnje Ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede i Svetske banke, koja je omogućila da se Mitrovica na ovaj način efikasno brani i da se spreči evakuacija 8000 ljudi tokom poplava”, naveo je tadašnji mitrovački gradonačelnik i rekao:

„Planiramo ukoliko pobedimo na izborima 2. juna da montažno – demontažnim panelima opremimo i Mačvansku Mitrovicu. Moramo da razgovaramo sa našim sugrađanima, direktorima škola, nastavnicima, da obučimo ljude i decu, da budemo spremni na sve ukoliko se ovakva opasnost pojavi nekada. Slava svima onima koji nisu među nama i koji su pomogli da odbranimo naš grad,” rekao je Branislav Nedimović, nosilac liste „Aleksandar Vučić – Sremska Mitrovica sutra“ i komadant gradskog Štab za vanredne situacije 2014. godine.

Danas, Sremsku Mitrovicu štite savremeni vid odbrane od poplava, mobilni paneli visine od 1,2 do 1,8 metara koji mogu biti postavljeni za svega četiri sata.

Branislav Nedimović je položio venac u čast Slavka Dubljevića u vreme poplava direktora preduzeća  VP „Sava“ iz Sremske Mitrovice, jednog od važnih šrafova u planskoj odbrani od poplava. Danas Savski kej nosi ime po njemu.