Do kraja godine počinje rekonstrukcija fasada u centru Rume

Foto: mojgradsm.rs

Članovi Opštinskog  veća  u Rumi nedavno su usvojili predlog Konačne rang liste projekata za bespovratno sufinansiranje aktivnosti na investicionom održavanju i svojstava zgrada na teritoriji Opštine Ruma. Među prvim zgradama na kojima će se u podršku opštinskih sredstava urediti fasade su stare zgrade u centru grada. Radi se o starim građanskim kućama Kritovac, Biorac i Rister.

Foto: mojgradsm.rs

Rumljanima su to zgrade poznatije kao Radnički univerzitet (Biorac), zgrada na uglu Glavne i Železničke ( Kritovac) i zgrada na uglu Glavne i Orlovićeve ( Rister). Na ovaj način će se učiniti još jedan korak ka očuvanju kulturno-istorijskog nasleđa Rume, nedavno je istakla predsednica Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić.

„Konačno je oformljena rang lista za fasade u centralnom gradskom jezgru. Ono što je Opština izdvojila odnosno pokrenula ovu meru, a to je 95 posto učešća Opštine Ruma u sanaciji, u popravci fasade u centralnom gradskom jezgru. Na konkurs su se prijavile tri stambene zgrade, a to su Glavna 137, Glavna 139 i Železnička 1. Najčistija papirologija je za Glavnu 137 i do kraja godine je realno da se izvede barem jedna rekonstrukcija fasade tako da smo veoma zadovoljni što ćemo uspeti da realizujemo ovaj projekat i krećemo u jedan veliki projekat koji će trajati narednih nekoliko godina, uređenje centralnog gradskog jezgra, uređenje Rume kao grada, tako da Ruma dobije konačno onaj sjaj kakav zaslužuje. Već do kraja godine imaćemo lepo uređenu fasadu na samom centru“, rekla je predsednica Ćirić.

Foto: mojgradsm.rs

Sve tri zgrade nekada su pripadale građanskim porodicama s kraja 19. i početka 20.veka čiji su vlasnici u određenim vremenskim periodima bili gradonačelnici nekadašnje Rume.

Foto: mojgradsm.rs6

Konkretno kuća današnjeg radničkog univerziteta danas je dlom u privatnom vlasništvu, a nekada je pripadala porodici Biorac i za nju važi da su vlasnici dostavili najoptimalniju dokumentaciju. Njen vlasnik po kom nosi naziv je Jovan Đuričić Biorac koji je živeo od 1844. do 1912.godine, a svojevremeno je bio predsednik Srpske pravoslavne opštine Ruma i gradonačelnik Rume.

(Redakcija Moj grad SM)

Medijski sadržaji realizovani su u okviru projekta “Kultura pod lupom” koji sufinansira Opština Ruma. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.