Dobra vest iz Brisela: Srbija će biti izuzeta iz sankcija na uvoz nafte, snabdevanje gorivom sigurno i posle 15. maja

 

Srbija će biti izuzeta iz EU sankcija koje se odnose na uvoz nafte i gasa iz Rusije, potvrđeno je Tanjugu u diplomatskim izvorima u Briselu. To znači da ćemo nastaviti da uvozimo ovaj energent preko Jadranskog naftovoda JANAF i da neće biti problema u isporuci ni posle 15. maja.

Evropska unija je donela Uredbu kojom se kompanijama iz EU zabranjuju bilo kakve transakcije sa firmama u trećim zemljama u kojima 12 ruskih firmi ima vlasnički udeo veći od 50 odsto. U aneksu 19 ove uredbe navodi se konkretno o kojim firmama je reč, a na crnoj listi je i Gaspromnjeft, koji je u Srbiji vlasnik 56,15 odsto akcija Naftne industrije Srbije (NIS).

Ova vest je odjeknula u Srbiji, jer bi to značilo da NIS više ne bi mogao da uveze čak ni naftu iz drugih država, iz Iraka i Kazahstana, jer ona u Srbiju stiže preko Hrvatske, zemlje članice EU, odnosno kroz Jadranski naftovod JANAF. Ova kompanije je odmah potom u saopštenju najavila da će, ako se ništa ne promeni, od 15. maja obustaviti isporuku ka Srbiji.

Predsednik Aleksandar Vučić je sinoć, gostujući na RTS-u, najavio da će se ovih dana odlučivati o izuzeću Srbije iz ovog paketa sankcija. Vučić je povodom glasanja u GS UN istakao da je naša primarna odluka bila da budemo uzdržani, ali da u tom slučaju „dobijete teške pritiske sa obe strane“. On je objasnio da je EU odložila odluku o uvozu nafte za 18 časova, da bi videli kako je Srbija glasala o suspenziji Rusije iz Saveta za ljudska prava na sednici GS UN, koja je počela u 16 časova.

„Zbog odluke EU, koja je takva da mi do 15. maja možemo da uvozimo naftu, bilo odakle, posle ne može, jer je Gasprom većinski vlasnik NIS-a. Mi možemo da uvezemo, ali trostruko skuplje“, objasnio je predsednik.

Vučić je ponovio više puta da Srbija u Evropi jedina zemlja koja nije uvela nijednu meru ili sankciju Rusiji, nije nacionalizovala nijednu rusku kompaniju, niti je na bilo koji način sankcionisala porodice ruskih državnika.