Donatorska aukcija za šidske parkove

Galerija slika „Sava Šumanović“ u Šidu bila je domaćin Donatorske aukcije računarski-modifikovanih reprodukcija dela koja je, inspirisan raskošnom lepotom Šida i njegove okoline, pre više od osam decenija naslikao Sava Šumanović.

Kako bi Savini šidski pejzaži izgledali bez stabala i raskošnih krošnji, kako bi izgledali da ih je slikao danas, zapitao se Anđelko Trpković kada je svoj rodni Šid posetio nakon oluje u julu 2023 godine. 

Inicijator ove ideje okupio je ljubitelje Savine umetnosti i predstavnike društveno odgovornih i angažovanih kompanija i preduzeća iz cele Srbije na jednom mestu, kako bi „Šid vratio onaj nedostajući deo lepote u kojoj je Sava pronalazio svoju inspiraciju“. 

Donirana sredstva, u ukupnom iznosu od 1,8 miliona dinara, namenjena su za kupovinu sadnica za razorene šidske parkove. Predsednik opštine Šid, Zoran Semenović zahvaljuje inicijatorima ove jedinstvene akcije „vraćanja sklada u šidski pejzaž“ i onima koji su se odazvali njihovom pozivu, i to: 

OTP banka, A1, Milšped Group, Jaroslav Stupavski, Saobraćajni institut CIP, Victoriaoil, Ninamedia, Union Drvo, Siniša Košutić, Šidprojekt , SZR Sport Line, Humanitarna organizacija „Vrlina“, Light Systems Design , TD Ferum, ZZ Srem-koop Gibarac, Restoran „Knin“ Novi Sad, Wind Communications, Stamevski torte i kolači, Publicis Groupe, Headmade i Aleksandar Dujin Trio.