Državno odlikovanje za zasluge u borbi protiv koronavirusa

Na Dan državnosti Republike Srbije, predsednik Aleksandar Vučić odlikovao je Zlatnom medaljom za zasluge dva lekara Opšte bolnice Sremska Mitrovica dr Natašu Sekulović i posthumno dr Anđelka Bačvanina. Tim značajnim povodom za ovu ustanovu, za naš grad i Srbiju, održana je konferencija za medije.

Слика може припадати једна или више особа, people standing и Накит

Zlatnom medaljom za delo ličnog herojstva u zaštiti stanovništva od zarazne bolesti odlikovan je posthumno dr Anđelko Bačvanin specijalista psihijatarije, načelnik Odeljenja za psihijatriju koji je radio u mitrovačkoj bolnici.

Слика може припадати 2 особе, people sitting, people standing и у затвореном

Zlatnom medaljom za zasluge odlikovana je dr Nataša Sekulović specijalista anesteziolog za zasluge u borbi protiv pandemije, načelnik Službe za anesteziju i reanimaciju Opšte bolnice Sremska Mitrovica.

Слика може припадати једна или више особа и у затвореном

Prim. dr Dragan Malobabić v.d. direktora bolnice čestitao je nagrađenoj doktorici, rekavši: „Želeo bih da vas upoznam sa jednim pravim herojem ove kampanje koja traje godinu dana, a to je borba protiv kovid 19 virusa. Pored toga što sam ponosan što sam na čelu kolektiva u kojem radi doktorica Sekulović, žeim da istaknem da u ovom istom kolektivu radi i njen muž, da je on zaposlen na infektivnom odeljenju i da su oni svoj život u poslednjih godinu dana u potpunosti podredili borbi protiv ove pošasti. Veliku žrtvu u svemu ovome podnela su i njena dva mala sina koji su u prilici da svoje roditelje viđaju samo kada ovi nisu na poslu ili kada su sigurni da je to u potpunosti bezbedno. Mislim da ste sada jednostavno u prilici, kako smo slušali o tome da su lekari pravi heroji, da sada upoznate jednog zaista takvog lekara, doktoricu Sekulović.”

Odlikovana dr Nataša Sekulović zahvalila se svim saradnicima, kolegama lekarima i medicinskim tehničarima, ističući da je ovo odlikovanje stiglo u mitrovačku bolnicu i njihovom zaslugom. Kako kaže, nije očekivala nikakvo priznanje jer se svi zdravstveni radnici bave samo time da urade posao u zadatim uslovima najbolje što mogu.

Слика може припадати 1 особа и у затвореном

„Želim da napomenem da ova zlatna medalja koju je meni uručio predsednik države, predstavlja odlikovanje za celu našu bolnicu, odnosno Službu anestezije, podržanu Službom za interne bolesti, infektivne bolesti i svih drugih specijalista, kao i medicinskih tehničara sa tih odeljenja koji su nama pomogli da uspostavimo ravnotežu u radu između crvene, zelene i narandžaste zone. Mi smo se kao kolektiv i Služba anestezije jako trudili da ispunimo sve zahteve naše ustanove, znate da pored korone naši pacijenti boluju i od drugih bolesti, a mi kao služba učestvujemo u lečenju na oba fronta. Meni lično je za ponos to što smo kao jedna mala služba uspeli sve da izdržimo i da svoj posao obavimo profesionalno kako i treba”, rekla je dr Nataša Sekulović načelnik Službe za anesteziju i reanimaciju.

Intenzivna nega naše bolnice, prema rečima dr Sekulović, bila je mala i imala samo pet respiratora jer su tada to bile realne potrebe, navodi da su dobili sve što su tražili, da je dosta dala država, zatim i sponzori i da su imali pomoć sa svih strana u tehnološkom delu koji je jako bitan da bi uspeli.

„Broj osoblja koje radi u intenzivnoj nezi je ograničen, tako da smo obuku sprovodili usput tokom ova tri talasa epidemije, što će i kasnije jako puno značiti bolnici da ima kadar koji će biti na mnogo višem nivou nego što je bio do sada, kad je reč o tehnološkom aspektu, sad možemo da opremimo tri intenzivne nege. Mi smo se bavili samo time da odradimo posao u zadatim uslovima koji su po broju pacijenata i težini klinički slike meni bili nezamislivi prošle godine”, kaže dr Sekulović i dodaje da su suprug i ona uspeli da usklade privatni život i obaveze na poslu, distancirajući se od roditelja dok se nisu vakcinisali i čuvajući naizmenično decu.

Večeras radi noćnu smenu i kaže: „Mi se sve vreme bojimo, mi se bojimo četvrtog talasa koji najavljuju, ljudski je da se uplašite nečeg nepoznatog, i što nam nije više toliko nepoznato ali je strašno, ne možete nikad otupeti na patnju čoveka, to je nemoguće. Proživećete na ovaj ili onaj način gubitak pacijenta i to je strašno, ali mi međusobno puno o tome pričamo, što nam najviše pomaže, bilo je jako mladih pacijenata koje nismo uspeli da spasimo i nama je to to bilo jako tragično.”

Direktor dr Malobabić još jednom je pohvalio dr Sekulović i dodao da je ona veoma skromna, da je služba kojom ona rukovodi postigla velik uspeh pruživši šansu za život brojnim pacijentima. Zaključio je da bolest jeste teška ali da je vakcinacija, u ovom trenutku, jedino svetlo na kraju tunela.