ЕКО SORA kamp „Zasavica 2024“

Na Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica“ otvoren je drugi po redu kamp EKO SORA „Zasavica 2024“, koji se organizuje pod pokroviteljstvom Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom u Vladi Republike Srbije.

EKO SORA kamp „Zasavica 2024“ je prilika za mlade Srbe iz dijaspore i okruženja da se povežu sa svojom kulturnom baštinom, nauče nove veštine i doprinesu očuvanju prirodnih resursa. Kamp promoviše volonterski rad i ekološku svest i omogućava da se povežu sa svojom maticom.


Cilj ovog kampa je da ohrabri srpsku decu i mlade u dijaspori i okruženju da otkriju kulturno nasleđe kroz volonterski rad, istraživanje zaštićenog prirodnog dobra i aktivnosti na merama sanacije ekosistema uklanjanjem alohtonih invazivnih vrsta na pašnjaku Valjevac.

Kako je rekao Slobodan Simić, rukovodilac kampa, stotinak mladih ljudi uživaće u brojnim radnim i društvenim aktivnostima i edukacijama uz fenomenalno druženje.

Gradonačelnica Svetlana Milovanović je rekla da je zahvaljujući iskustvu od prošle godine ovogodišnji kamp bilo lakše organizovati, izrazivši nadu da će okupljanje mladih u okviru Eko kampa na „Zasavici“ postati tradicionalno.

Deca iz dijaspore imaće priliku da obiđu naš grad i upoznaju se sa brojnim istorijskim znamenitostima, tako da će narednih sedam dana imati priliku da uče nove stvari, a pre svega da se druže i stvore prijateljstva, istakla je Milovanović.

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević je rekao da se na ovaj način realizuju želje mladih iz dijaspore – da još bolje nauče svoj jezik i ćirilicu, da nauče što više o kulturi i istoriji kako bi sačuvali svoj identitet i tradiciju. I ove godine prvi kamp se organizuje na „Zasavici“, nakon kojeg će biti organizovani kampovi u drugim gradovima i opštinama.