Ex Yu verzija Coca Cole za 8. mart

foto Wikimedia Commons

Ne tako davne 1952. godine, u mestu Planica, Slovenija, inženjer hemije Emerik Zelinka u labolatorijama Slovenijavina spravio je osvežavajući napitak Cocktu. 

Proizvod je prvi put predstavljen javnosti, ni manje ni više, 8. marta 1953. godine, tokom skijaških takmičenja u Sloveniji. I samo što je patentirana i stavljena u promet, bez konkurencije, doživeće prodajno pozitivni šok. Široke mase naroda i narodnosti, ex Soc. Fed. Rep. Ju, već u narednoj godini, ispijaju gotov 1.000.000 litara Zelinkinog gazirunga.

Hemičar Zelinka je uspeo da, mešanjem plodova šipka sa raznim lekovitim biljem, vitaminom C i karamelizovanim šećerom, dobije osvežavajući napitak koji prihvataju gotovo sve generacije bivše Jugoslavije. Kako od sredine XX veka, tako sve do danas. Bitno je naglasiti da Cockta nije sadržala ortofosfornu kiselinu (služi za skidanje rđe), ni kofein, za razliku od „njene prekookeanske dalje rođake“ Koka Kole.

Početkom osamdesetih godina Cockta je dostigla prodaju gotovo 37 miliona litara godišnje. Za ovako velik i pozitivan bilans verovatno je „kriva“ Coctina reklama. Sa dobro poznatim sloganom „Piće vaše i naše mladosti“, bila je gotovo neodoljiva. Da li je potrebno reći da je Cockta bila najpopularnije bezalkoholno piće ex Yu prostora!

Da ne bi došlo do zabune, ime Cockte nema dodirnih tačaka sa Koka Kolom. Možda bi se u dubljoj analizi i pronašla nekakva veza. Ipak, za tako nešto trebao bi nam lično doktor Frojd, ili bar svršeni master psiholog sa prosekom ocena iznad devet. Šalu na stranu, naziv Cockta je izveden od reči „koktel“.

I svakako i na kraju, Emeriku Zelinki kapa dole jer nije kopirao inostrane sokove, nego je uz pomoć domaćeg i lekovitog bilja napravio jedinstven osvežavajući napitak.

Cocktu danas pravi firma Kolinska iz Ljubljane, koja je od 2010. godine u vlasništvu Atlantic grupe.