Forum za prevenciju zloupotreba platnih kartica PKS upozorio na opasne poruke

PKS logo

Forum za prevenciju zloupotreba platnih kartica Privredne komore Srbije (PKS) saopštio je danas da su sve češće situacije u kojima klijenti banaka dobijaju poruke, navodno u ime svoje banke, sa zahtevom da se hitno ažuriraju podaci o računu, kartici ili drugi podaci, ističući da su takve poruke uvek zlonamerne i da za cilj imaju kompromitaciju i zloupotrebu podataka klijenta.

Forum za prevenciju zloupotreba platnih kartica PKS upozorava da na takve poruke nikada ne treba odgovarati ili postupati po instrukcijama koje se u takvoj poruci dobiju.

Banke od svog klijenta nikada neće tražiti da na ovaj način verifikuje svoje naloge za digitalno bankarstvo, dostavi podatke o platnoj kartici, niti će pretiti da će računi, nalozi ili kartice biti blokirani ukoliko klijent ne preduzme navedene korake.

Za sva pitanja, sumnje i nedoumice uvek prvo kontaktirajte svoju banku poznatim i proverenim kanalima komunikacije, naglašava se u saopštenju.

Forum za prevenciju zloupotreba platnih kartica PKS nastaviće i u narednom periodu intenzivne aktivnosti na polju prevencije.

Naša posvećenost bezbednosti korisnika ostaje nepromenjena, a u tom smislu nastavićemo da razvijamo i implementiramo nove strategije i mere zaštite, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je neophodna i opreznost i odgovorno ponašanje korisnika prilikom korišćenja platnih kartica i onlajn bankarstva, što će dodatno doprineti smanjenju rizika od zloupotreba.

Upućen je i apel korisnicima da budu oprezni i da ne dele svoje poverljive podatke putem neproverenih kanala.

Zajedničkim naporima možemo stvoriti sigurnije okruženje za sve korisnike platnih kartica i digitalnog bankarstva. Vaša sigurnost je naš prioritet, naglašava se u saopštenju Foruma.