Godišnji koncert Ansambla narodnih igara i pesama „Branko Radičević“ Ruma- Ala ću se naigrati

Ruma nema samo bogatu tamburašku, već i folklornu tradiciju. Ona se najbolje mogla videti na tradicionalnom novogodišnjem koncertu Ansambla narodnih igara i pesama “Branko Radičević” Ruma „Ala ću se naigrati“  koji je 18. decembra održan u Velikoj sali Kulturnog centra “Brana Crnčević” u Rumi.

Tradicionalno, izvođački sastav se predstavi na decembarskom koncertu, dok publika najmlađe članove iz dečijih i pripremne grupe gleda na koncertu koji se održava u junu.

I ovog decembra svoje umeće prikazali su najstariji članovi ANIP-a “Branko Radičević”, izvođački sastav, koji je ponovo pred svojom publikom nastupio posle tri godine pauze zbog svima dobro poznatih razloga.

„Ovo je prvi koncert Izvođačkog sastava posle tri godine raznih dešavanja koja su nam ometala rad. Sada je prilika da se napravi retrospektiva nastupa  svih naših grupa koja su obležila ovu godinu. A manifestacija na kojima smo učestvovali ove godine je mnogo, kako u gradu, tako i na međunarodnim festivalima, televizijskim emisijama, humanitarnim koncertima. Mi smo posebno ponosni na to što smo obnovili naš stari običaj Kraljice i što smo imali priliku da ka prikažemo i kao sam običaj, ali i da ga prezentujemo publici u saradnji sa našim Zavičajnim muzejem“, rekao je Petar Popović, umetnički  rukovodilac Ansambla narodnih igara i pesama “Branko Radičevi” Ruma.

Osim koreografija, na koncertu se posebnim pesmama predstavio i Narodni orkestar, zatim pripremni sastav i ženska pevačka grupa, koja posle mnogo godina ponovo funkcioniše u okviru ANIP “Branko Radičević” Ruma.

“U ANIP-u postoji pet dečijih grupa, pripremni sastav, Narodni orkestar, izvođački sastav i od skoro ženska pevačka grupa. Nju smo skoro formirali i ovo je bio prvi nastup naših 12 devojaka pred publikom. Ponosni smo na sve, a to potvrđuju rezultati. Izvođački sastav broji četiri zlatne, 14 srebrnih, četiri bronzane medalje kao i mnoge druge specijalne nagrade. Svake godine naša bar jedna dečija grupa učestvuje na takmičenjima, a ove godine su postigli vanredni uspeh. Prvi put u istoriji ANIP-a dečija grupa je osvojila prvo mesto na republičkom festivalu dečijih ansambala” reči su Petra Popovića.

Kod dobrih domaćina gosti i prijatelji su uvek dobrodošli, pa su se Rumljanima predstavili i članovi Omladinskog kulturno umetničkog sruštva “Sveti Sava” iz Nove Pazove.

(Redakcija Moj grad SM)

Medijski sadržaji realizovani su u okviru projekta “Kultura pod lupom” koji sufinansira Opština Ruma. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.