Grad brine o unapređenju i razvoju seoskog turizma

Dušan Drča direktor Turističke organizacije Grada Sremska Mitrovica i Dušica Pavlović, direktor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica posetili su seosko turističko domaćinstvo Vilu Davidović u Manđelosu. Povod je unapređenje razvoja turizma, a u toku su radovi na sređivanju prilaznog puta do vile.

Vila Davidović u Manđelosu otvora svoja vrata za goste već petu sezonu, smeštena je na jugozapadnim obroncima Fruške gore, na 15 km od Sremske Mitrovice i svega četiri kilometra od Manđelosa. Trenutno su u toku radovi na šljunčenju atarskog puta do njih koje finansira lokalna uprava. Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica, Turistička organizacija i resorni inspektor Gradske uprave za saobraćaj i komunalno-inspekcije poslove krenuli su u obilazak seoskih turističkih domaćinstava na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, počeviši od Davidovića.

Nakon obilaska, Dušica Pavlović, direktor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica objasnila je šta je cilj ove posete: „Cilj je pružanje savetodavne i stručne pomoći i upoznavanje sa problemima koji imaju naša seoska turistička domaćinstva, kako bi te probleme i rešili. Danas rešavamo dugogodišnjim problem Vile Davidović, ovog prelepog mesta, a to je bilo rešavanje puta, prilaza njihovom seoskom turističkom domaćinstvu i upravo danas smo svedoci da se taj njihov problem i rešava. Takođe je jako bitno da se situacija sagleda na terenu, da pričamo sa tim ljudima, da vidimo gde se nalaze, da vidimo koji su njihovi konkretni problemi sa kojim se svakodnevno suočavaju i da ih zajedničkom saradnjom lokalne samouprave, svih institucija na nivou lokalne samouprave i uz njihovu pomoć i saradnju rešimo.”

Obići će sva seoska turistička domaćinstva kojih, za sada, ima 16 kategorisanih, navodi Dušan Drča direktor Turističke organizacije Grada Sremska Mitrovica i kaže da su obilazak počeli rešavanjem velikog problema jednog takvog domaćinstva.

„Ovo je jedan od dokaza da Grad Sremska Mitrovica brine o seoskim turističkim domaćinstvima, danas smo jedan veliki problem rešili, problem prilaza. Znamo da naš grad ima velik potencijal, ne samo sam grad nego i sva seoska turistička domaćinstva koja su, pogotovo prošle godine za vreme pandemije, doživela veliku ekspanziju i nadamo se da će se nastaviti rast broja turista i ove godine. Turistička organizacija i Grad Sremska Mitrovica i dalje daje vetar u leđa, na sve načine na koje mogu, da sva seoska turistička domaćinstva rade što bolje. Iz dana u dan sve više ljudi se informiše u gradskoj upravi šta je potrebno za kategorizaciju seoskih domaćinstava i mislim da smo reprezentativni, jer je sve što što do sad imamo u turističkoj ponudi, po propisima koje su svi ispoštovali, naravno prate i trendove iz godine godine ako se menjaju, zajedno sa gradskim inspektorima i sa nama u turističkoj ustanovi tako da je organizacija turizma na visokom nivou u Sremskoj Mitrovici”, rekao je direktor Drča.

Kako je istakao Dušan Drča ovdašnja vlasnica vile ukazala na potrebe seoskog turističkog domaćinstva i oni su ga zajedno sa lokalnom samoupravom rešili. To je kilometar i po puta koji se upravo sređuje, ceo prilazni put do Vile Davidović. Ovo je jedan od načina, zaključuje on, kako da se poboljša turizam u Gradu Sremska Mitrovica.

Vila Davidović u Manđelosu prostrano je imanje idealno za odmor, opuštanje i neposredan kontakt sa prelepom fruškogorskom prirodom. Svakog vikenda od aprila do oktobra postoji mogućnost celodnevnog boravka sa ručkom uz obaveznu rezervaciju. Vlasnica ovog skrivenog kutka za udoban odmor u prirodi, Ana Davidović, kaže da se ovom mestu gde vreme još uvek ide polako gosti rado vraćaju.

Kako je rekla vlasnica vile: „Dovoljno smo daleko od urbane sredine i dovoljno blizu da se brzo stigne na mesto potpuno drugačije energije. Trudimo se da prikažemo Sremsku Mitrovicu i okolinu u najboljem mogućem svetlu i dobili smo podršku gradskih institucija, pre svega smo dobili put, odnosno nije još gotov ali nadam se da hoće, mašine su tu, radi se uveliko. Zadovoljni smo poslovnjem našeg seoskog domaćinstva, uspevamo da privučemo pažnju mnogih, kako domaćih, tako i stranih gostiju, tako da mislimo da će to ići u dobrom smeru i dalje. Mi smo zapravo više godina bili u ulozi turista, posećivali smo razne destinacije, kako u zemlji i tako i van nje i ideja o tome se sasvim spontano rodila. Prvo smo tražili imanje, konačno smo ga našli u podnožju Fruške gore, kupili pre sedam godina i tako je krenula cela ideja. Pre pet godina smo počeli da se bavimo gostima, a do tada smo dve godine potrošili u pripremama za rad”.

Njihova kuhinja se zasniva na poznatim ukusima i mirisima sremskih specijaliteta. Sva hrana se priprema na istoj lokaciji od pažljivo izabranih domaćih namirnica ovog kraja. Gostima su na raspolaganju tri prostrane sobe sa zasebnim kupatilima. Sobe su na dva nivoa i mogu da ugoste do pet osoba.

Garantuju mir i privatnost, dostupni su sadržaji: igraonica na otvorenom, sportska igrališta, šetnja okolinom, obilazak nacionalnog parka Fruška gora, poseta slikarskom ateljeu, suveniri, domaći proizvodi i zimnica pripremljenu od voća i povrća sa njihovog imanja.

Izvor: Sirmiuminfo