Grad poklonio preko hiljadu badnjaka Mitrovčanima

Predstavnici Grada Sremska Mitrovica podelili su i ove godine, besplatne badnjake građanima. Akciju sprovodi Grad Sremska Mitrovica u saradnji sa JP Nacionalnim parkom Fruška gora”,  a realizuju je Mesna zajednica Centar” i Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica.

Na Trgu Ćire Milekića, kod klizališta, čestitajući praznike, badnjake su prolaznicima delili Dušan Drča, v.d. direktora Turističke organizacije Grada Sremska Mitrovica, sa saradnicima i predstavnici MZ „Centar”.

„Na Badnji dan Grad Sremska Mitrovica već tradicionalno organizuje podelu badnjaka.Više od hiljadu badnjaka podeljeno je građanima, koje su za naše građane pripremila stručna lica iz Nacionalnog parka „Fruška gora”. Njima su posebno zahvaljujem, koristili su hrast sa površina koje su određene za seču, cilju zaštite ekosistema i očuvanja prirode. Svim sugrađanima čestitam novogodišnje i božićne praznike i želim im mnogo sreće, zdravlja, blagostanja, ljubavi i sloge. Mir božiji. Hristos se rodi. Srećan Božić,” rekao je direktor Dušan Drča.

Smisao ovog velikog hrišćanskog praznika jeste u darivanju ali ova tradicionalna akcija uvek pruža još jednu poruku, a to je očuvanje ekosistema i prirodnih vrednosti najstarijeg nacionalnog parka u Srbiji i jedinog na teritoriji Vojvodine.

Badnjak je cerovo ili hrastovo drvo i predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri doneli Josifu i Mariji da založe vatru i zagreju pećinu u kojoj je rođen Isus.

Prema izvornom običaju, badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića kada se objavljuje radost Hristovog rođenja.