Grad uništio useve u Sremu

Olujno nevreme praćeno rgadom pogodilo je u petak selo Donji Petrovci u rumskoj opštini

Jako nevreme praćeno gradom veličine oraha, u toku jučerašnjeg dana pogodilo je Srem i načinilo veliku materijalnu štetu na usevima.

Vremenska nepogoda, kakvu teško da pamte stanovnici sela Donji Petrovci, uništila je u potpunosti bostan, soju i suncokret, dok će ovogodišnji prinos kukuruza biti duplo manji usled oštećenja na usevima pričinjenih gradom.

Veoma jakim olujno-gradonosnim oblacima koji su zahvatili veći deo Srbije prema nekim procenama potencijalno je bilo ugroženo više od 1,1 milion hektara obradive površine, pa je sistem odbrane od grada dejstvovao u punom kapacitetu i do popodnevnih sati ispaljeno je 838 raketa, kaže direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić.

On za Tanjug naveo da je dejstvovalo osam radarskih centara i to Bukulja, Bešnjaja, Petrovac na Mlavi, Užice, Sjenica, Kruševac, Kukavica i Fruška Gora, koji su preko mreže od 112 lansirnih stanica ispalili 838 raketa.

„Nestabilno vreme očekujemo i tokom vikenda, pa i ponedeljak tako da možemo reći da se od utorka očekuje relativno stabilno vreme sa retkom pojavom pljuskova i grmljavina“, objašnjava on.