Građani Srbije mogu BEZUSLOVNO da putuju u 8 evropskih zemalja, GRČKA se još uvek čeka

Ukolik oste državljanin Srbije, Državljani Srbije, bez ikakvih uslova, odnosno pod istim uslovima koji su bili na snazi pre mera uvedenih radi sprečavanja širenja koronavirusa, možete da putujete u Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Severnu Makedoniju, Albaniju, Češku, Sloveniju i Holandiju.

Za putovanje u Grčku pravila ostaju nepromenjena za srpske turiste i biće na snazi najmanje još ovu tekuću nedelju, prema novoj odluci grčke vlade objavljenoj u Službenom listu.

Za najomiljeniju destinaciju srpskih turista, potrebna je potvrda o vakcinaciji (14 dana nakon druge doze), ili negativan rezultat PCR testa urađenog 72 sata pre putovanja, a moguće je ući i sa brzim antigen testom koji je urađen do 48 sati pre dolaska u Grčku.

Takođe, u Grčku mogu da uđu osobe sa dokumentom da su preležale kovid 19 od dva do devet meseci pre ulaska.

Prema Severnoj Makedoniji otvoren je samo granični prelaz Evzoni sa radnim vremenom od 7.00 do 23.00 po lokalnom vremenu, odnosno od 6.00 do 22.00 po srpskom.

Za turiste važe ista pravila i ograničenja kao za Grke, poput policijskog časa od 1.30, koji će biti ukinut u ponedeljak, a maska je obavezna samo u zatvorenom, ili na otvorenom, ukoliko je gužva.

Za razliku od Grčke, Turska dozvoljava ulazak bez PCR testa svim maloletnim osobama koje dolaze u pratnji vakcinisanih roditelja, uz uslov da je od revakcinacije prošlo najmanje 14 dana.

Uslove za ulazak u zemlju ublažio je i Egipat, u koji od 24. juna mogu da uđu i putnici koji su vakcinisani sa obe doze bilo koje vakcine, uz uslov da je od revakcinacije prošlo najmanje 14 dana. Negativan PCR test nije potreban ukoliko putnik poseduje sertifikat o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 sa validnim QR kodom, a Egipat priznaje vakcine Fajzer, AstraZeneka, Sinofarm, Sputnjik V i Moderna.

Nevakcinisani putnici moraju da imaju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, a testiranje je obavezno i za decu stariju od šest godina. Za putnike koji nisu u mogućnosti da PCR test urade u Srbiji ostavljena je mogućnost testiranja u Egiptu nakon sletanja aviona, po ceni od 30 američkih dolara (oko 3.000 dinara).