Gradski konkursi za finansijsku pomoć ugostiteljima

Zamenik gradonačelnice Petar Samardžić predstavio je danas mere za ugostitelje i najavio raspisivanje javnog poziva u cilju pomoći, a zbog teške poslovne situacije izazvane epidemijom Kovida 19.

Rok za podnošenje zahteva na dva javna poziva za jednokratnu pomoć ugostiteljima na području našeg grada počinje već sutra. Ova pomoć obuhvatiće, kako veće privredne subjekte u oblasti ugostiteljstva, tako i male poput kafića, dečjih igraonica ili prodavnica brze hrane.

Kako je objasnio Petar Samardžić zamenik gradonačelnice: „U sredu 10. februara počinje rok za podnošenje zahteva za dodelu subvencija u vidu jednokratne pomoći privrednim subjektima koji se na teritoriji Grada Sremska Mitrovica bave ugostiteljskom delatnošću. Cilj ovih subvencija jeste ublažavanje ekonomskih posledica pandemije virusa Kovid 19. U pitanju su dva javna poziva za koje je Grad Sremska Mitrovica opredelio deset miliona dinara po pozivu. Prvi javni poziv se odnosi na ugostitelje koji se bave izdavanjem u zakup sala za organizovanje proslava. Kriterijum za dodelu sredstava ovim privrednim subjektima je ostvaren godišnji promet u 2019. godini, tako da oni mogu očekivati pomoć od 500 hiljada do čak tri miliona dinara po subjektu. Što se tiče drugog javnog poziva, on se odnosi na ugostiteljske objekte poput kafića, barova, dečjih igraonica, prodavnica brze hrane i slično. Kriterijumi za dodelu bespovratnih sredstava za ove subjekte su bavljenje ugostiteljskom delatnošću na teritoriji gradskog, prigradskog i seoskih naselja. Tako, oni koji svoju delatnost obavljaju na teritoriji gradskog naselja, Laćarku i u Mačvanskoj Mitrovici, mogu da očekuju pomoć u iznosu od 50 hiljada dinara po subjektu, a seoskim ugostiteljima će se dodeljivati pomoć u iznosu od 30 hiljada dinara”.

„Što se tiče opštih uslova koji se tiču oba javna poziva, potrebno je da su ugostitelji registrovani na teritoriji Grada Sremska Mitrovica i to najkasnije do 15. marta prošle godine, odnosno do početka prošlogodišnjeg vanrednog stanja, kao i da imaju izmirene sve prispele obaveze po osnovu javnih prihoda. Naravno, potrebno je i da nisu prekršajno kažnjavani po osnovu nepoštovanja epidemijskih mera tokom vanredne situacije. Rok za podnošenje zahteva počinje sutra, a trajaće narednih 20 dana, odnosno, do 2. marta,” dodao je Samardžić.

Tekst poziva, više informacija i svu dokumentaciju, zainteresovani mogu pronaći na internet stranici Grada Sremska Mitrovica, kao i u Uslužnom centru u Gradskoj kući.