Grkokatolička crkva Vaznesenja Gospodnjeg proslavila hramovnu slavu Spasovdan

Hramovna slava Vaznesenja Gospodnjeg – Spasovdan obeležena je u četvrtak 25. maja u Grkokatoličkoj crkvi u Sremskoj Mitrovici.

Liturgiji su prisustvovali predsednik skupštine grada Sremska Mitrovica Vladimir Pavlović, Gavrilo Grban zadužen za crkve i verske zajednice.

Povodom crkvene slave služena je liturgija. Liturgiju su služili vladika Đura Džudžar i sveštenici grkokatoličkih parohija u Srbiji i Hrvatskoj.

Spasovdan je pokretni praznik – pada istog dana, ali se menja datum jer se računa od Vaskrsa. Praznuje se uvek u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova.

U narodu je praznik Vaznesenja Gospodnje poznatiji kao Spasovdan.

Vladika Đura Džudžar je blagoslovio ikonu Vaznesenja Gospodnjeg koja će krasiti dom Nenada i Goce Hodobe kao i njihovu tridesetu godišnjicu braka.

O. Igor Vovk paroh Grkokatoličke crkve Vaznjesenja Gospodnjeg zahvalio se vladici Đuri Džudžaru, sveštenicima koji su doprineli da se ovaj praznik proslavi onako kako on to  i zaslužuje. Takođe se zahvalio predstavnicima Grada kao i parohijanima koji su uzeli učešće u ovoj Svetoj liturgiji i pripremama za sam praznik.