Grobnica ukrašena ranohrišćanskim freskama otkrivena u Sremskoj Mitrovici je prava retkost

Ranohrišćanska grobnica iz 3. ili 4. veka nove ere ukrašena freskama, otkrivena  je prilikom iskopavanja u drevnom Sirmijumu, današnjoj Sremskoj Mitrovici, prilikom kopanja temelja za buduću benzinsku pumpu u ulici Palanka.
Freske u gobu, prikazuju dobrog pastira i starozavetnu scenu anđela koji spašava tri mladića koje je vavilonski car Nabukodonosor bacio u oganj. Slične freske pronađene su u Rimu, Napulju i Solunu, ali su ove sremkomitrovačke znatno starije.
Grobnica potiče iz vremena pre nego što je hrišćanstvo priznato kao ravnopravna vera Milanskim ediktorm 313. godine. Zbog toga je neobično prisustvo luksuzne hrišćanske grobnice u jednom rimskom gradu iz vremena kada su hrišćani proganjani, pa se može pomisliti da su hrišćani u Sirmijumu bili većina.
Grobnica je u celosti izmeštena i pohranjena u Muzeju Srema i čini deo Stalne arheološke postavke.
Ova grobnica je otkrivena zajedno sa 11 drugih grobnica u neposrednoj blizini starohrišćanske bazilike, koje je sudeći prema otkrivenim natpisima na kamenoj ploči, bila posvećena Svetom Irineju, ranohrišćanskom mučeniku i jednom od prvih episkopa Sirmijuma. Ova bazilika je jedan od najstarijih hrišćanskih sakralnih objekata u ovom delu Evrope.
Sirmijum je bio rimski grad u provinciji Panoniji, jedan od najvećih onovremenih gradova.
Neke procene kažu da je imao oko 30 000 stanovnika, a godine 294. proglašen je jednom od 4 prestonice Rimskog carstva.
U gradu su pronađeni ostaci mnogih važnih rimskih građevina, poput carske palate sa prelepim mozaicima, žitnica, termi, radionica, luksuznih vila, ranohrišćanskih bazilika i crkava mnogih drugih.
U gradu je čak postojao i hipodrom, koji nažalost nije istražen i iskopavan. Pored toga, arheolozi su pronašli bezbrojne vredne predmete, od kojih su neki jedinstveni u čitavom rimskom svetu.
Još od prvih dana hrišćanstva, u gradu je postojala značajna ranohrišćanska zajednica, a tokom nekoliko vekova progona u gradu je poteklo više ranohrišćanskih svetaca i mučenika.
Nažalost, veliki deo drevnog Sirmijuma je neistražen, jer leži ispod savremenog grada ili pod oranicama.
Pet rimskih careva je rođeno u Sirmijumu i njegovoj okolini, a mnogi carevi su ovaj grad posetili i koristili ga kao privremeno sedište
Izvor: FB stranica ArcheoSerbia