I Sremska Mitrovica se pridružuje obeležavanju Svetskom danu multiple skleroze

Svetski dan multiple skleroze (MS) obeležava se 30. maja kako bi se okupila globalna MS zajednica radi širenja svesti o ovom oboljenju i pružanja podrške obolelima. Njihova boja je narandžasta. Zato ćete ovaj narandžasti vizuali moći da vidite tokom dana na led bilbordima u gradu.

Svetski dan borbe protiv multiple skleroze (MS), Srbija dočekuje sa više od 9.000 obolelih od te bolesti. Do pre nekoliko godina pacijentima su bila dostupna samo četiri leka, dok je danas dostupno 15 lekova, koliko i u svetu. Multipla skleroza je hronična neurološka autoimuna bolest. Najčešće se javlja između 20. i 40. godine života, ali se može manifestovati i u bilo kom drugom životnom periodu. Tok bolesti je nepredvidiv, a žene oboljevaju dva puta češće nego muškarci.

Ovo je imunski posredovana, progresivna bolest centralnog nervnog sistema, kod koje imuni sistem napada mijelinski omotač koji se nalazi oko nervnih vlakana.

Posledice su oštećenja koja dovode do simptoma koji mogu varirati od osobe do osobe. U najčešće simptome se ubrajaju zamagljen vid, duple slike, utrnulost pojedinih delova tela, slabost pri hodu, nestabilnost, ali su prisutni i drugi manje vidljivi simptomi kao što su zamor i kognitivne smetnje.

Pored akutnih napada ili relapsa, prisutne su i degenerativne promene koje se odvijaju i kada bolest miruje. Zato je veoma bitno rano otkriti bolest i otpočeti sa odgovarajućom terapijom koja može da utiče na dalji tok bolesti.

Zbog progresije bolesti, veliki broj obolelih su u invalidskim kolicima, ili imaju status osoba sa invaliditetom.

Trenutno u svetu živi više od 2.8 miliona ljudi koji boluju od ove bolesti, dok na svakih pet minuta neko, negde u svetu dobije dijagnozu MS-a.