Inflacija u Srbiji u aprilu 5 odsto, već u maju u granicama cilja. Tabaković: Usporava brže od očekivanja

foto printscreen

– Inflacija u Srbiji se u proteklom periodu nalazila na snažnoj opadajućoj putanji. Usporavala je brže od naših očekivanja. Ulazak inflacije u granice cilja očekujemo već u maju, rekla je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković tokom majskog izveštaja o inflaciji i napomenula da će ona sa 7,6 odsto krajem 2023. godine doći u granice cilja već u maju (3 +- 1,5 odsto).

Inflacija je u aprilu, kaže ona, iznosila 5 procenata i njenom usporavanju je doprineo manji rast cena hrane.

– Značajan faktor jeste i bazna inflacija koja je snižena sa 6,5 na 4,8 odsto u aprilu. U većini zemalja regiona, Evrozone i SAD bazna inflacija je viša od ukupne, rekla je Tabaković na predstavljanju majskog izveštaja o inflaciji i dodala da će se to oslikati i na odluke o kamatama.

 

Inflacija u maju oko 4,5 odsto, do kraja godine 3,3

U nastavku godine očekuje se dalje usporavanje inflacije (pad na minimum 4,5 odsto u maju, pa do 3,3 odsto na godišnjem nivou) kažu iz NBS i dodaju da će prema projekcijama ona sledeće godine biti na nivou oko 3 odsto.

Kako je napomenula inflacija će u maju biti oko 3 odsto +- 1,5 odsto.

– Takvom kretanju inflacije najviše će doprineti efekti dosadašnjeg zaoštravanja monetarnih uslova i pad inflacionih očekivanja, kao i oslabljeni globalni troškovni pritisci, dalje usporavanje uvozne inflacije i još uvek slaba eksterna tražnja, dodala je ona u uvodnom obraćanju.

Sve to pokazuje da je naša monetarna politika bila adekvatna i da je obezbedila cenovnu stabilnost srednjoročno, kaže Tabaković.

 

Evo zašto su kamate nepromenjene

Guvernerka se dotakla i nedavne odluke NBS da ne promeni kamate.

– Naš stav je da treba zadržati princip opreznosti kako bi ublažavanje bilo adekvatno i ne preuranjeno. Našu odluku i iako opadajući i dalje povišeni globalni inflatorni pritisci kao i neizvesnost kretanja svetske cene energenata, kaže Jorgovanka Tabaković.