Istorijski tragovi u svakom zalogaju: Otkrijte priču Kurtoš kolača

Foto: Wikimedia.Commons/OrionNimrod
Na manifestacijama širom Vojvodine, možete probati razne specijalitete koji žitelji naše ravnice pripremaju sa mnogo ljubavi. Jedan od tih specijaliteta je svakako čuveni Kurtoš kolač (Kürtőskalács), poznat i kao truba kolač.

Stvorio ga je mađarski kuvar iz tadašnje Gornje Ugarske, a osim što je napravio poslasticu kojoj se danas mnogi raduju, uveo je i novitet zaslađivanja kolača nakon pečenja.

Kasnije, konzumiranje truba kolača postalo je simbol prestiža, raskoši i ugleda. Za razliku od tada, danas svako ima mogućnost da uživa u ovoj gastronomskoj poslastici, sa dodacima po želji.

Vremenom se način pripreme menjao, a oblik koji mi danas poznajemo nastao je zahvaljujući jednoj kuvarici iz Rumunije.

Foto: Wikimedia.Commons/Brandon Burns

Za pripremu ovog kolača, potrebni su vam kvasac, brašno, so, šećer, mleko, margarin i jaja. Samim tim, recept nije zahtevan, ali mnogi smatraju da je priprema bitna i da ona zavisi od domaćina koji sprema ovaj kolač. Gotova smesa se stavlja na poseban kalup, gde se nakon toga peče na određenoj temperaturi. Kada je kolač gotov, na njega se stavljaju dodaci poput nutele, eurokrema, cimeta, kokosa, plazme, lešnika…

Uz jednostavan recept i pažljivu pripremu, Kurtoš kolač postaje pravi užitak za svačije nepce. Ukoliko do sada niste probali jednu od omiljenih poslastica mnogih, neka se ona obavezno nađe na vašem spisku prilikom posete nekih od manifestacija u Vojvodini.