Iz istorije Šida: Momirovića ćošak

Momirovićev ćošak ili raskrsnica kod Momirovića je stari lokalni naziv za raskrsnicu starog Varoškog i Donjeg šora, danas ulica Svetog Save, Save Šumanovića i Nikole Vlaškog.

Na uglu ul. Sv. Save i Save Šumanovića (prema centru) bila je kuća porodice Grčić. Grčići su tu živeli od 18. veka sve do 1944. godine. Nakon rata kuću nasleđuju rođaci koji je prodaju. Plac je obuhvatao današnju kuću na uglu i narednu prema crkvi, i pružao se u dubinu skroz do Školske ulice. Kuća na uglu, koja i danas stoji, gradjena je (mislim) oko 1930. godine.

Prekoputa, prema Šidini, živeli su Iličići od 18. veka pa sve do sredine 19. veka kada je kupuju Momirovići. U pitanju su trgovačke porodice. Plac se pružao sve do današnje Spomen-kuće Save Šumanovića. Danas je na tom mestu prodavnica Tehnometal.

Na uglu ul. Svetog Save i Nikole Vlaškog (prema centru) živela je porodica Lukić, sve do oko 1830. godine kada je kupuju Oreškovići. U pitanju je porodica znamenitog tamburaša Mite Oreškovića. Oreškovićileva udovica je kuću kao deo svoje zadužbine poklonila Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini. Deo kuće na uglu je porušen (i danas je prazan plac) a na drugom delu je početkom 20. veka sagrađen parohijski dom i on i danas postoji.

Na četvrtom uglu je živela porodica Vojnović, i to od kraja 18. veka kada se tu naseljava učitelj Vojnović, inače zet šidske porodice Slavuj. Vojnovići su tu živeli sve do prve polovine 20. veka. Zanimljivo da je ovaj deo šora po njima nazivan “Vojnovićev šor”.