Iz prošlosti Doma vojske u Rumi

Foto: mojgradsm.rs

Dom vojske u Rumi uskoro će dobiti nove stanare jer je, kao što smo već pisali, počelo preseljenje Gradske biblioteke “Atanasije Stojković” u ovaj prostor. Reprezentativna zgrada po kojoj je Ruma prepoznatljiva u septembru će postati gradska biblioteka po okonačnju preseljenja.  Pre 110 godina kada je izgrađena, imala je drugu namenu, ali i onda i danas ona je arhitektonski simbol Rume.

Po izgradnji to je bila zgrada Hrvatskog doma, a nakon Drugog svetskog rata u prelazi u vlasništvo vojske i postaje Dom JNA. Vlastelinska porodica Pejačević je bila poznata rumska porodica koja je i osnovala Rumu kao urbano naselje u dnašnjim obrisima. Tako je i plac na kom je izgrađen Dom vojske pripadao pomenutoj porodici. Plac je bio prilično velik, kasnije je preparcelisan, a 1909.godine deo placa gde je izgrađen dom kupio je Hrvatski Soko i grupa hrvatskih investitora gde će izgraditi Hrvatski dom.

Foto: Iz zbirke Zavičajnog Muzeja u Rumi

Izgradnja zgrade u stilu secesije  je počela 1912. godine.  Jedan Rumljanin iz porodice Benčić koji je tada radio u Osijeku ( pretpostavlja se da je ovaj projekat prvobitno bio namenjen za izgradnju tamošnjeg pozorišta) doveo je projektanta, Viktora Aksmana (Vladoje Aksmanović) u Rumi i ponudio njegov projekat za zgradu Hrvatskog doma.

Hrvati iz Rume, ali i iz šire okoline su prilagali sredstva za izgradnju Dom, posebno na ovoj lokaciji gde je bio dominantan nemački živalj, jer su tih godina postojali sukobi između Nemaca i Hrvata u Sremu, zbog nastojanja hrvatske države da “pohrvati” sremske Nemce. Po izgradnji, u nju su se smestila mnogobrojna rumska hrvatska društva (Hrvatski soko, Hrvatska čitaonica…).

Foto: mojgradsm.rs

1924.godine, a nakon Prvog svetskog rata, zgrada je pripala Hrvatskoj seljačkoj zadruzi, sve do 1958.godine, do kada je u njoj postojala i kafana koju je držalo Hrvatsko kulturno prosvetno društvo „Matija Gubec“. Međutim, po podmirenju svih obaveza prema kupcima i dobavljačima, kako je formulisano, neraspoređeni deo imovine je prenet na Savezni sekretarijat za narodnu odbranu opštine Ruma.

Foto: mojgradsm.rs

Ceo objekat je prepoznatljiv na rumskim razglednicama, od kupole, ovalnih prozora do čuvenih statua dede i unuka. Iako do sada nijednom nije obnavljana, delimično je menjala svoj izgled, pa se tek nakon ove obnove ponovo mogu videti originalni stubovi i trem na samom ulasku. Iznad ovog dela je polukružni prozor, a nad njim je ranije bila i trodimenzionalna figura sokola raširenih krila.

Opština Ruma ovaj objekat otkupila je od Ministarstva odbrane i sopstvenim sredstvima finansirala kompletnu obnovu spoljšnjosti i unutrašnjosti objekta.

Foto i tekst/ izvor: iz zbirke Zavičajnog muzeja Ruma

(Redakcija Moj grad SM)

Medijski sadržaji realizovani su u okviru projekta “Kultura pod lupom” koji sufinansira Opština Ruma. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.