Izložba Dragana Martinovića u Muzeju Srema

U petak 28. juna, na Vidovdan, u barkonoj sali Muzeja Srema u Sremskoj Mitrovici, na adresi Vuka Karadžića 3, sa početkom u 19 časova biće svečano otvorena izložba Dragana Martinović.

Ovom izložbom obeležiće se pola veka od prve samostalne izložbe našeg čuvenog slikara

Izložba će biti prodajnog karaktera i posetioci će imati priliku da vide 60 umetničkih dela, sve do 28. jula, kada će biti zatvorena.

Ko je Dragan Martinović?

Dragan Martinović jedan od najpoznatijih srpskih slikara rođen je u Mačvi u Bogatiću 1957. godine. Odrastao je u porodici kao sin pozorišnog reditelja i slikara. Od ranog detinjstva je zavoleo pozorište i slikarstvo zahvaljujući naslednim genima od oca ali isto tako i uticaju čuvenog slikara Milića od Mačve, koji je bio kućni prijatelj i osnivač mačvanske slikarske škole. Tako da u petnaestoj godini postaje i član pomenute škole.

U Šapcu 1975.godine u svojoj sedamnaestoj već ima samostalnu izložbu.
1976. godine upisuje Likovnu akademiju u Beogradu u klasi profesora Zorana Petrovića, kod koga kasnije završava i postdiplomske studije.
Učestvovao je na preko dve stotine kolektivnih i preko 140 samostalnih izložbi,kako u zemlji tako i van njenih granica.

Isto tako ima učešće u mnogobrojnim slikarskim kolonijama i za svoj umetnički rad i doprinos kulturi i slikarstvu je dobitnik više značajnih nagrada kao što su: nagrada Sremskog i Vojvođanskog salona, Nagrada za kulturu, Godišnja nagrada “Mina Karadžić”, Velika nagrada Fondacije “Petar Lubarda” i mnoge druge …

Član je nastarije slikarske grupe na Balkanu – “Lada”, Udruženja likovnih umetnika (ULUS) od 1981. godine, ULB od 1983. godine, Udruženja likovnih umetnika “Sirmium” od 1983. godine, osnivač je i idejni vođa Udruženja likovnih umetnika “ESNAF” i još mnogih drugih udruženja i društava. Od 1983. godine bavi se pedagoškim radom, što će krunisati osnivanjem Akademije klasičnog slikarstva. 2008. godine imenovan je za dekana Akademije klasičnog slikarstva Univerziteta “Edukons” u Novom Sadu.

Živi i stvara u Sremskoj Mitrovici, a njegova dela se nalaze u mnogim muzejskim i privatnim kolekcijama širom sveta.