Izložba „Svetlost identiteta” Teodore Micić u Inđiji

Samostalna izložba slika ,,Svetlost identiteta” autorke Teodore Micić biće postavljena danas u u Galeriji Kuće Vojnovića u Inđiji i trajaće do 28. maja, obaveštavaju iz Kulturnog centra Inđija.

Teodora Micić rođena je 1998. godine u Jagodini. Završila je srednju školu ,,Svilajnac’’ u Svilajncu. Ujedno je završila i nižu muzičku školu ,,Božidar Trudić’’ u Smederevskoj Palanci. Trenutno je na završnoj godini studijama, na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, smer likovne umetnosti, modul grafika. Stipendista fonda za izuzetno nadarene studente Republike Srbije, ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Do sada je imala dve samostalne izložbe i učestvovala je na preko trideset grupnih izložbi. Dobitnica je dve nagrade: Druga nagrada za grafiku Vesnik bure, dodeljena od strane udruženja građana ,,Krila Anđela”, Novi Kozarci, 2020. i Pohvala za grafiku Solaris, dodeljena od strane žirija XX Bijenala studentske grafike Srbije.

Teodora kroz slikanje se bavi svetlošću koja je dominantna i nad figurom i nad predmetima koje zahvata. Na slikama su predstavljene ženske figure koje nisu u svojoj punoj, definisanoj formi. One su utopljene u enterijer, predstavljene u vidu fleka, zanemarenog karaktera ili bilo kakve ekspresije. Ideja rada je u istraživanju granice slobode i intimnog. Problem kojim se trenutno bavi poistovećen je na neki način sa Bergmanovom Personom. Njihova intimnost postaje svojevrsni duel, ali istovremeno i vrsta fuzije. Kratkom opservacijom ovog filma Teodora je želela približiti problem koji želi da istražuje i koji želi predstaviti kroz prizmu žene u falogocentričnom svetu.
Čitava serija radova je u nastajanju, kao i proces istraživanja, pa tako i figure mogu imati jasnije forme ili se njihova prisutnost kroz dalji rad može potpuno izgubiti.

Usled pandemije korona virusa izložba nema zvanično otvaranje. Ulaz na izložbu je slobodan uz poštovanje propisanih mera zaštite.

Izvor: rtv.rs