Izrael „svetski“ prvak u vakcinaciji, Srbija sedma

Svetski ekonomski forum iz Ženeve objavio je podatke o državama s najvećim brojem vakcinisanih građana po broju potrošenih doza na 100 stanovnika.

Na prvom mestu je Izrael sa čak 114,70 vakcinisanih na 100 stanovnika, što će reći da je svih stotinu Izraelaca vakcinisano s makar jednom dozom. Na drugom mestu suUjedinjeni Arapski Emirati sa 80,48 vakcinisanih na 100 ljudi, a treći je Čile sa 50,45.

U mnogim državama Latinske Amerike, gde je do sada od koronavirusa umrlo gotovo milion ljudi, vakcinisanje je počelo prilično rano, uglavnom kineskom vakcinom Sinovac. U Čileu koji broji 18 miliona stanovnika najavljuju kako će do maja vakcinisati sve svoje građane.

Četvrti na svetu po uspešnoj imunizaciji su Britanci s 48,64 doze na 100 stanovnika, a peta je mala ostrvska država u jugozapadnoj Aziji, Bahrein sa 42,55.

Bahrein, inače, ima više nego dovoljne zalihe čak pet različitih vrsta vakcina dostupnih stanovništvu: Fajzer/BioNTek, kineski Sinofarm, AstraZeneka/Oksford, ruski Sputnjik V i Džonson i Džonson.

Šesti na top listi vakcinisanih u svetu su,  Amerikanci sa oko 42 potrošene doze na 100 stanovnika. Sedma na svetu je Srbija s 33,55 doza na 100 građana, a osmi Mađari sa 26,81 dozom.

Mađarska je jedina država Evropske unije koja se može pohvaliti trenutnom dobrom stopom vakcinacije, i to prvenstveno zahvaljujući samostalnoj epidemiološkoj politici premijera Viktora Orbana. Mađarski program vakcinacije, uz raspoložive vakcine zapadnih proizvođača, uključio je i rusku vakcinu Sputnjik V i kinesku Sinofarm, i to ne čekajući odobrenja Evropske agencije za lekove (EMA), nego koristeći svoje pravo davanja zelenog svetla za hitnu upotrebu.

Od svih zemalja EU, dosad su jedino Mađarska i Slovačka kupile rusku vakcinu, a pre nekoliko dana kupovinu milion doza Sputnjika V najavila je i Austrija.

Izvor: Nova.rs